PSV heeft zichzelf zondag in de titelrace een hele slechte dienst bewezen. De ploeg van trainer Dick Advocaat had een uur lang nauwelijks problemen met Roda JC, maar gaf de thuisclub in de slotfase de kans zich terug te knokken in de wedstrijd. Sanharib Malki maakte vlak voor tijd gelijk: 2-2.

Na Feyenoord een dag eerder bij Heerenveen liet PSV in Kerkrade zien dat de zenuwen in de titelrace bijzonder groot zijn. De Eindhovenaren lieten zich in het laatste half uur terugdringen door het matige Roda JC en waren zelf heel slordig in de counter.

PSV liet diverse kansen liggen om de wedstrijd te beslissen en dat kwam de kampioenskandidaat duur te staan. Malki zorgde voor de gelijkmaker en in de laatste minuten mochten de bezoekers nog van geluk spreken dat ze nog een punt overhielden aan het bizarre duel.

Foppen

Toch hoefde PSV aanvankelijk tijdens de 'lunchwedstrijd' in Kerkrade niet voluit te gaan om het kwaliteitsarme Roda JC te verslaan. De Limburgers deden zoveel fout, zowel in aanvallend als verdedigend opzicht, dat PSV ook zonder groots te spelen vrij gemakkelijk aan een voorsprong kwam.

De manier waarop de doelpunten van de bezoekers tot stand kwamen, was wat dat betreft ook veelzeggend.

Doelman Filip Kurto verkeek zich in de negentiende minuut op een hoekschop van Memphis Depay, waardoor Ola Toivonen de bal bij de tweede paal simpel kon inkoppen. Het betekende de 1-1, omdat Frank Demouge vijf minuten eerder verrassend de score had geopend.

De spits van Roda JC schudde bij een hoekschop Marcelo van zich af en kopte de bal ongehinderd achter Boy Waterman (1-0). De Braziliaanse verdediger van PSV liet zich daarbij veel te makkelijk foppen door Demouge.

Lat

PSV profiteerde na ruim een half uur spelen van een van de vele fouten in de Limburgse opbouw. Mark van Bommel pikte de bal op en vond voor het doel de geheel vrijstaande Toivonen: 1-2.

Toch moesten de Eindhovenaren blij zijn dat ze halverwege met een voorsprong de kleedkamers mochten opzoeken. Guus Hupperts was dicht bij een gelijkmaker, maar zijn schot spatte uiteen op de lat.

Schrik

Na een uur veranderde het spelbeeld. Roda begon wat opportunistischer te voetballen en dat was genoeg om PSV aan het schrikken te maken. Advocaat, die druk langs de zijlijn ijsbeerde, zag hoe zijn ploeg steeds verder terug kroop en werd in de slotfase gestraft voor die angstige houding.

Roda JC kreeg kans na kans maar Demouge, Mark-Jan Fledderus en Hupperts hadden het vizier niet op scherp staan. Aan de andere kant wisten Tim Matavz en de van een schorsing teruggekeerde Jeremain Lens de vele counters ook niet te benutten.

Malki zorgde voor uiteindelijk 2-2 en daarmee duur puntenverlies voor PSV, dat nog blij moest zijn dat Demouge diep in de blessuretijd een grote kans onbenut liet.