Marianne Vos heeft zondag voor de eerste keer in haar loopbaan de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen.

De wereld- en olympische kampioene op de weg was na een wedstrijd over 127 kilometer de beste van een kopgroep van vier met Ellen van Dijk, de Italiaanse Elisa Longo Borghini en de Zweedse Emma Johansson.

Van Dijk eindigde als tweede voor Johansson en Longo Borghini. Annemiek van Vleuten won de sprint van de eerste grote groep en werd vijfde.

Sprint

Vos besloot te gokken op een sprint. "Het waren de drie rensters in vorm, terwijl ik vorige week me door een verkoudheid minder voelde. Dat speelde wel mee in mijn keus niet aan te vallen."

De koers was, zoals Vos al verwachtte, in gang gezet op de Oude Kwaremont. ''Iedereen wist dat daar en op de Paterberg de slag zou vallen. We controleerden de koers goed met de ploeg. Ik kon lekker rustig blijven." Op de Kwaremont trok Vos door. ''Borghini en Johansson kwamen voorbij. Dan weet je dat er niet veel rensters meer zullen aansluiten."

Dat lukte Van Dijk nog waarna in volle finale het aanvallen begon. Vos: ''Ze vielen om de beurt aan, ik mocht elke keer in het wiel duiken."

Het was de derde wedstrijd uit de wereldbekerreeks. Vos zegevierde dit seizoen eerder in de Ronde van Drenthe.