LONDEN - Een onbekende verzamelaar heeft voor 250.000 euro een voetbalshirt van Pele bemachtigd. Het Londense veilinghuis Christie's heeft de recordopbrengst woensdag bekendgemaakt. Het gaat om het tricot met rugnummer 10 dat de legendarische Braziliaanse voetballer droeg in de finale van de wereldbeker in .

Het oude record stond op naam van de Engelsman Geoffrey Hurst. Zijn shirt uit de wereldbekerfinale Engeland-Duitsland in 1966 deed bij een veiling in september 2000 ongeveer 145.000 euro.

Brazilië won tijdens het WK in Mexico de finale van Italië met -1. Na de wedstrijd ruilde Pele het shirt met de tegenstander Roberto Rosato. De Italiaan bood het uit geldnood te koop aan bij Christie's.

De anonieme koper bracht zijn superbod telefonisch uit. Overigens twijfelt de toenmalige Braziliaanse bondscoach Mario Zagallo aan de echtheid van het kledingstuk. Hij beweert in het bezit te zijn van het tricot dat Pele in de eerste helft droeg. Conditietrainer Admilo Chirol zou het shirt hebben dat de voetballer in de tweede helft aan had.