Henri ‘Ritten’ Van Lerberghe, bijgenaamd ‘de Doodrijder van Lichtervelde’, had de eigenaardige gewoonte om voor de start van een koers zijn concurrenten op niet mis te verstane wijze duidelijk te maken dat ze die dag toch niet zouden winnen.

Door Hendrik Meijnders

In het West-Vlaams riep hij zijn rivalen dan toe: ''k Zal ulder allemoal doodrieën!”, wat vrij vertaald neerkomt op: “Ik zal jullie allemaal doodrijden!”

Zijn grootspraak onderbouwde hij in 1919 door de Ronde van Vlaanderen te winnen met veertien minuten voorsprong op zijn achtervolgers, nog steeds de grootste marge ooit die een winnaar in deze legendarische eendagswedstrijd opbouwde. Iets wat ‘De Fietsende Beul’ (één bijnaam was schijnbaar niet afdoende) zich zelf ook leek te realiseren.

Toen hij de streep passeerde zou hij de verbijsterende toeschouwers hebben toegeroepen: “Ga nu maar naar huis allemaal en kom morgen terug. Ik heb toch een halve dag voorsprong.”

Koppenberg

‘100 Jaar Ronde van Vlaanderen’ levert stapels van dit soort wieleranekdotes op, de gehele geschiedenis komt per editie uitgesplitst voorbij. Het centennium werd alleen vier jaar onderbroken door de Eerste Wereldoorlog.

De details zijn mooi (1965 – bevoorrading – peperkoek en honing met thee), onalledaags (1976 – een supporter wijst de organisatie op het bestaan van de Koppenberg, waarna deze in het parcours wordt opgenomen) en doen er vaak toe. Net als de stijlvolle vormgeving en de fotografie, die in Belgische uitgaves doorgaans toch al beter voor elkaar is dan in Nederlandse.

De tekst is minder onderhoudend en schiet met analyses van wedstrijden die zeventig jaar geleden verreden werden te vaak door, maar dat kan ook komen doordat de gemiddelde wielerfan niet bekend is met René Vermandel, winnaar van De Ronde in 1921.

Albéric ‘Briek’ Schotte

Natuurlijk gaat het over Albéric ‘Briek’ Schotte. Flandrien die ooit zijn lekke tube dichtnaaide met uit het publiek aangereikt naald en draad om vervolgens de koers te hervatten. Geen renner was zo vergroeid met De Ronde.

Twintig keer stond hij aan de start, twee keer was hij de sterkste. Op 4 april 2004 stierf IJzeren Briek. Het was de dag dat De Ronde door zijn geboortedorp Kanegem denderde.

Cijfer: 6,5

De Ronde van Vlaanderen
- 100 jaar Ronde van Vlaanderen -
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
ISBN-nummer: 9789089313607
Auteurs: Luc Schoonjans en Geert Vandenbon
Pagina’s: 216
Prijs: 34,95 euro