Koploper Sparta blijft in de beslissende fase van de Jupiler League punten verspelen. De Rotterdamse ploeg ging vrijdagavond bij Go Ahead Eagles met 3-2 onderuit.

Het team van trainer Michel Vonk pakte uit de laatste vier duels slechts twee punten. Bij rust leidde Go Ahead al met 2-0 door doelpunten van Marnix Kolder en Xander Houtkoop.

Na de pauze benutte Quincy Promes een strafschop (3-1). Voor Sparta brachten Sandro Calabro en Roald van Hout de doelpunten op hun naam.

Indien SC Veendam komende week geen beroep aantekent tegen het uitgesproken faillissement, worden alle resultaten van de Groningse club geschrapt.

Nieuwe stand

Zonder deze uitslagen is Helmond Sport na vrijdagavond de nieuwe koploper. De Brabantse ploeg versloeg op eigen veld streekgenoot FC Eindhoven met 2-1.

Charles Kazlauskas en Emrullah Güvenc (strafschop) maakten kort na de rust de doelpunten voor de thuisclub. Sjors Paridaans kreeg in de 52e minuut de rode kaart bij de bezoekers, die via een treffer van Maikel Verkoelen met tien man nog wel gevaarlijk dichtbij kwamen.

Helmond Sport heeft in de nieuwe stand (zonder Veendam) twee punten meer dan Sparta, maar ook twee duels meer gespeeld. In de huidige stand (mét Veendam) leidt Sparta nog, gevolgd op een punt door MVV en FC Volendam. MVV speelde vrijdag met 2-2 gelijk tegen De Graafschap, na een achterstand van 0-2. Volendam won met 3-2 van Fortuna Sittard.

Helmond Sport staat in de huidige stand in punten op gelijke hoogte met MVV en FC Volendam, maar speelde een wedstrijd meer.