Clarence Seedorf heeft zich vrijdag voor het eerst uitgelaten over de vreemde rode kaart die hij zondag in de uitwedstrijd met Madureira ontving.

"Ik heb de scheidsrechter nooit een clown genoemd", zei de Nederlander tijdens een persconferentie in de catacomben van het stadion Engenhao na een training van zijn club Botafogo.

Na afloop van het duel verklaarde de scheidsrechter dat Seedorf hem een clown had genoemd. "In eerste instantie snapte ik hem niet, aangezien ik niet doorhad dat ik gewisseld werd."

"Toen hij me geel gaf zei ik dat ik nu het veld zou verlaten waar ik wilde en rende nota bene naar de zijkant. Toen gaf hij ineens rood", verklaarde de Nederlander in een monoloog, die ruim een kwartier duurde.

Dug-outs

Door de rode kaart mist Seedorf in elk geval het eerstvolgende duel tegen stadsrivaal Vasco da Gama. De middenvelder werd ver in blessuretijd bij een 2-1 voorsprong voor Botafogo gewisseld en moest het veld van de scheidsrechter aan de kant verlaten waar geen dug-outs waren.

"Ik vond dat raar. Ik ben gewend om aan de andere kant van het veld te gaan. Alle keren dat ik ben gewisseld, verliet ik het veld aan de kant van de dug-outs", aldus Seedorf.

Volgens de 36-jarige Seedorf was de rode kaart een gevolg van het gedrag van de spelers van Madureira. "Twee spelers zaten maar tegen hem aan te praten over mij. Misschien dat zij het woord clown in hun mond hebben genomen en dacht de scheids dat ik het had gezegd."

Natuurramp

De aandacht in de Braziliaanse media voor de zaak is enorm. Dat komt mede doordat sinds zijn komst naar Brazilië telkens heeft benadrukt dat je scheidsrechters moet respecteren en niet moet proberen ze met schwalbes of aanstellerij voor de gek te houden.

"Waarom zou ik de scheidsrechter niet respecteren? Ik ben een ambassadeur van Fair Play van de UEFA. Ik ken mijn verantwoordelijkheid", stelde Seedorf, die de aandacht voor het voorval lichtelijk overdreven vond. "Het was niet meer dan een wedstrijdsituatie. Het lijkt wel alsof er een natuurramp is geweest met heel veel doden."

Het is nog onduidelijk hoeveel wedstrijden Seedorf nu precies moet missen, aangezien de zaak nog voor moet komen bij het sporttribunaal in Rio de Janeiro. De Nederlander wordt aangeklaagd voor onsportief gedrag, tot zes duels schorsing, en beledigen van de scheidsrechter.

Op belediging staat een straf van minimaal vier duels oplopend tot zes én een geldboete van minimaal veertig euro tot maximaal 40.000 euro. De datum waarop de zaak wordt behandeld is nog niet bekendgemaakt.