Tito Vilanova leidde vrijdag voor het eerst in tien weken een training van Barcelona.

De coach van de Catalanen keerde dinsdag terug uit New York, waar hij werd behandeld aan speekselklierkanker.

Hij zit zaterdag tijdens de competitiewedstrijd bij Celta de Vigo nog niet op de bank, liet assistent Jordi Roura vrijdag weten.

Vilanova verbleef ruim twee maanden in de Verenigde Staten om chemotherapie te ondergaan. Barcelona liet dinsdag al weten dat hij zijn werkzaamheden in een rustig tempo zal oppakken.

Tijdens de absentie van Vilanova nam Roura de honneurs waar. De club gaat riant aan de leiding in de Primera Division en staat in de kwartfinale van de Champions League tegenover Paris Saint-Germain.

Het eerste duel tegen de Fransen is volgende week dinsdag. Het is nog niet duidelijk of Vilanova er dan bij is.

Abidal

Ruim dertien maanden na zijn laatste wedstrijd keert Eric Abidal terug in de selectie van FC Barcelona. De 33-jarige verdediger kan zaterdag zijn langverwachte rentree maken. Op 26 februari vorig jaar stond Abidal voor het laatst op het veld, tegen Atletico Madrid.

De Franse linksback kreeg in april een nieuwe lever, nadat in 2011 in zijn eigen orgaan een kwaadaardige tumor was gevonden. Na een aanvankelijk spoedig herstel kwam toch een terugval. Een nieuwe operatie bleek nodig, waarbij een deel van de lever van een neef werd geïmplanteerd.

Voor Barcelona komt de rentree van Abidal heel gelegen, aangezien met Carles Puyol, Jordi Alba en Adriano drie verdedigers door blessures ontbreken.

De trotse koploper van de Primera División moet het daarnaast ook doen zonder Xavi en Pedro, die deze week beiden geblesseerd raakten tijdens de gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd van Spanje tegen Frankrijk (1-0). Doelman Victor Valdés is nog steeds geschorst.