Erik Pieters zal zondag tegen Roda JC nog niet zijn rentree maken in de hoofdmacht van PSV. Eerder deze maand maakte de linksback bij Jong PSV voor het eerst speelminuten sinds hij in januari zijn arm verwondde. 

“Hij is fit, maar hij durft het zelf nog niet aan, Wilfred Bouma komt achterin te staan. Dat deed hij tegen RKC ook goed", zei coach Dick Advocaat vrijdag tijdens zijn persconferentie.

De oefenmeester ziet Jeremain Lens terugkeren van een schorsing, maar kan nu geen beroep doen op Dries Mertens, die een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden straf (waarvan één voorwaardelijk) accepteerde.

“Aangezien Mertens er niet is, zou ik voorin met Lens, Tim Matavz en Georginio Wijnaldum kunnen starten. Dat is een mogelijkheid. Maar ik heb ook nog wel andere opties.”

Dat in de nacht van zaterdag op zondag de klok een uurtje vooruitgaat, komt Advocaat eigenlijk wel goed uit. De ploeg speelt dus eigenlijk al om half twaalf. "Zo laat trainen wij ook altijd. En we trainen goed, dus ik heb er een goed gevoel over."

Ajax

Ryan Babel kan zondag in de thuiswedstrijd tegen NEC zijn rentree maken bij Ajax.

De aanvaller sloot begin deze week weer aan bij de groepstraining na een operatie aan zijn knie, die hem twee maanden aan de kant heeft gehouden. ''Misschien dat we hem de laatste twintig à dertig minuten inzetten'', zei trainer Frank de Boer vrijdag.

Babel sloeg op de training uit voorzorg het afsluitende partijspel over, net als de Deense middenvelder Christian Poulsen met wie De Boer voorzichtig wil zijn. Poulsen liep twee weken geleden in de uitwedstrijd tegen AZ (2-3) een hamstringblessure op.

De Boer houdt de Deense routinier nog buiten zijn selectie voor het duel met NEC en ook voor de Spaanse aanvaller Isaac Cuenca komt deze wedstrijd te vroeg. De verdedigers Joël Veltman en Mitchell Dijks keren na blessures terug in de groep.

Met nog zeven duels te gaan, heeft Ajax aan kop van de eredivisie één punt voorsprong op PSV en Feyenoord. De Boer heeft zijn spelers opgedragen van wedstrijd naar wedstrijd te leven.

''Je moet zo min mogelijk vooruit kijken. Het moet niet zo zijn dat je achteraf, na een minder resultaat, al bezig was met de wedstrijd erna.''

Vitesse

Patrick van Aanholt mist zondag de competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle. De verdediger van Vitesse heeft last van een schouderblessure.

Van Aanholt viel afgelopen woensdag tijdens de training op zijn schouder. Het gewricht raakte door die val uit de kom. Het duel met PEC Zwolle komt in ieder geval te vroeg. Het is nog niet duidelijk hoe lang hij uit de roulatie zal zijn.

Coach Fred Rutten liet vrijdag weten dat Frank van der Struijk of Michihiro Yasuda de geblesseerde Van Aanholt zal vervangen. Rutten kan wel weer beschikken over Jan-Arie van der Heijden.

De verdediger, die voor twee jaar bijtekende, is hersteld van een knieblessure. Piet Velthuizen, die terug is na een lichte knieblessure, kan het doel van Vitesse verdedigen. Simon Cziommer is er nog niet bij.

''Het doel zondag is om drie punten in huis te houden. Volgende week zien we daarna weer. We bekijken alles van wedstrijd tot wedstrijd'', aldus Rutten, die met zijn ploeg een van de vier kandidaten voor de titel is.

FC Twente

Nacer Chadli kan zaterdag tegen NAC Breda in de basis beginnen bij FC Twente. De Belg maakte vorige week na lange tijd blessureleed zijn rentree en speelde mee in de nationale ploeg.

'Chadli heeft met de nationale ploeg getraind en gespeeld en dat is naar wens verlopen. Hij kan starten tegen NAC. Nacer is een speler die veel minuten moet maken om volledig fit te worden'', zei coach Alfred Schreuder vrijdag op de website.

FC Twente kan tegen NAC Breda niet beschikken over Roberto Rosales en Rasmus Bengtsson.

''Met Roberto gaat het de goede kant op, maar ik verwacht niet dat hij er volgende week al bij is. Rasmus sluit komende week aan bij de groep.''

Lees alles over de eredivisie op NUsport