ZEIST - De Europese voetbalbond UEFA zoekt zes profclubs die bij wijze van test een seizoen lang in hun eigen stadion competitiewedstrijden willen spelen op kunstgras. De proef kan alleen doorgaan als de nationale bonden toestemming geven.

Voordat de KNVB zich buigt over de vraag of hij toestemming geeft om in Nederland op kunstgras te spelen, wil de bond eerst weten of er sowieso clubs zijn die belangstelling hebben. De Amsterdam Arena maakte vorig jaar bekend op termijn een kunstgrasveld te willen aanleggen.

De clubs, afkomstig uit de hoogste of een na hoogste nationale competitie, zouden allen een subsidie van 300.000 Zwitserse franc, omgerekend 205.000 euro, tegemoet kunnen zien. De UEFA verlangt van de partijen zoveel mogelijk gegevens over de ervaring met het kunstgras.

Het gaat daarbij om uitgebreide reacties van spelers en coaches en medische testen van spelers die op kunstgras actief zijn. De onderzoekgegevens zouden moeten bijdragen aan nog betere kunstgrasvelden.

Op basis van de studieresultaten wil de UEFA besluiten of met ingang van het seizoen 2004-2005 op kunstgrasvelden mag worden gespeeld tijdens de competities die de UEFA organiseert.