Ajax heeft de meest vruchtbare jeugdopleiding van Europa. Zwitserse onderzoekers telden vorig jaar 69 spelers in Europese competities die hun opleiding genoten bij de Amsterdamse club.

Geen enkele andere club kan tippen aan dat aantal. Het gaat om spelers die tussen hun vijftiende en 21e levensjaar tenminste drie jaar bij een club doorbrachten.

Partizan Belgrado komt op de tweede plaats in de studie van het internationale centrum voor sportonderzoek CIES  uit Neuchâtel, gevolgd door Hajduk Split en grootmacht FC Barcelona. Sporting Portugal en MTK Boedapest delen de vijfde plaats.

De studie die 31 Europese competities beoordeelde, noemt onder anderen de voormalig Ajacieden Nigel de Jong (AC Milan), Rafael van der Vaart (HSV), Wesley Sneijder (Galatasaray), Urby Emanuelson (Fulham), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain) en Maarten Stekelenburg (AS Roma).

Zij voldoen aan de voorwaarde dat ze tussen hun vijftiende en 21e levensjaar tenminste drie jaar bij Ajax speelden.

Het CIES keek ook naar het aantal clubs dat zelf opgeleide spelers in hun eerste team heeft voetballen. De Slowaakse competitie spant de kroon. Liefst veertig procent van de spelers speelt bij de club waar ze ook zijn opgeleid.