Chicago Bulls heeft woensdag een einde gemaakt aan de zegereeks van Miami Heat. Na 27 overwinningen op rij verloor de NBA-kampioen met 101-97. 

De langste zegereeks in de NBA blijft daardoor op naam van Los Angeles Lakers, dat in het seizoen 1971/1972 liefst 33 keer achter elkaar won.

Miami liep van meet af aan achter de feiten aan in Chicago; na het eerste kwart stonden de Bulls met 32-22 voor. In het derde kwart kwam de koploper in de Eastern Conference sterk terug, maar in de slotfase was Chicago weer dominant.

De sleutel achter de historische reeks was Heats vermogen terug te komen in de slotfase. In elf van de 27 wedstrijden stonden ze achter in het vierde kwart. Zeven keer moesten ze terugkomen van tien punten achterstand of meer. De Cleveland Cavaliers stonden zelfs met 27 punten voor.

Deng

Luol Deng scoorde 28 punten voor de Bulls, Carlos Boozer had er 21 en greep zeventien rebounds. Bij Miami deed James (32 punten) er alles aan zijn team een 28e zege op rij te bezorgen. Chris Bosh (21 punten) en Dwyane Wade (achttien punten) speelden nog op niveau, de rest van zijn teamgenoten speelde onder de maat.

"Dit was één van de beste prestaties die de league ooit gezien heeft", aldus James. Coach Erik Spoelstra benadrukte dat het winnen van de titel belangrijker is dan een zegereeks. "We hebben een groter doel. Misschien beseffen we later in onze loopbaan hoe groot deze prestatie is."