Sven Kramer en Ireen Wüst zijn verontwaardigd over de afwezigheid van bloedcontroles bij de WK afstanden van vorige week in Sotsji. Ook de Nederlandse ploegarts en de bondscoach stellen vragen.

Kramer kon er een paar dagen na terugkomst in Nederland niet over uit. Hij had twee gouden en een zilveren medaille op zak, maar geen enkele keer was zijn bloed gecontroleerd. Niet voor het begin van het toernooi en niet na de races. "En dat is nog nooit gebeurd", zegt Kramer met opwinding in zijn stem tegen NUsport.

Ook Wüst (drie keer goud, twee keer zilver) laat per sms weten dat het 'inderdaad eigenlijk wel raar' is dat er geen bloedcontrole is geweest na de races. Helemaal, erkent ze, omdat er ook voorafgaande aan de WK afstanden - ook beschouwd als een olympisch testevenement - geen controle is geweest. "Wellicht wel vreemd", laat Wüst weten.

Kramer vertelt dat hij tijdens de WK afstanden aan de chef van de medische staf van de internationale schaatsbond heeft gevraagd waarom er geen controles waren.

"Hij vertelde me dat er geen bloedcontrolemachine in de buurt was. In een straal van twee uur rijden van Sotsji. En dan kosten die Winterspelen van volgend jaar vijftig miljard en zo'n machine paraat hebben, dat kan dat niet?"

Vraagtekens

Ook Gé van Enst, de dienstdoende bondsarts van de KNSB, en Arie Koops, de bondscoach, plaatsen vraagtekens bij de afwezigheid van zo'n bloedanalysemachine. "We verwachtten wel een seintje te krijgen dat we op woensdag of zo zouden moeten opdraven voor zo'n controle", zegt Van Enst. "Maar nee." Van Enst bevestigt de lezing van Kramer. "Ik was daarbij toen hij het vroeg", zegt Van Enst.

Ook Koops had controle vooraf verwacht, inclusief de bloedtest. "Het was goed geweest als die testen er wel waren geweest", zegt Koops. "Het had moeten plaatsvinden, ze hadden het daar voor elkaar moeten hebben."

Van Enst: "Er ontstaat ruimte om vals te spelen als je wel zou weten dat er geen controle zou plaatsvinden. Wij wisten niet dat er geen controle was."

Volgens Van Enst is er uitleg gevraagd aan de medische commissie. Als verklaring kregen ze te horen dat er geen machine in een straal van twee uur was. Van Enst: "Inderdaad, en je legt me daarmee niets in de mond: een waardeloos argument. Ik vind het heel bizar dat er bij preolympische wedstrijden geen controle is en dat je geen machine beschikbaar hebt."

Volgens Koops heeft de KNSB wel vragen gesteld aan de ISU nadat eerder in het jaar bij wereldbekerwedstrijden voor shorttrackers in Sotsji de dopingcontroles bij het testevenement onder de maat (Koops: "Rommelig") waren.

Koops laat weten dat er vervolgens schriftelijke vragen naar de ISU zijn gestuurd en dat het antwoord erop neerkwam dat ze het voor 'Sotsji' niet op niveau konden krijgen en dat er 'logistieke hindernissen' waren. Koops: "Nogmaals, ze hadden het voor elkaar moeten brengen."

Niet op orde

De Amerikaanse bloeddopingspecialist Jim Stray-Gundersen, ooit lid van de medische commissie van de ISU en in januari en februari in Sotsji aanwezig bij de testwedstrijden van de Noordse combinatie en langlaufen, laat schriftelijk aan NUsport weten dat er nog 'genoeg dingen niet op orde zijn voor de Winterspelen van volgend jaar.'

Stray-Gundersen in zijn e-mail over de bloedanalysemachine:  "Ze zullen er zeker één moeten hebben volgend jaar."

Harm Kuipers is momenteel lid van de medische commissie van de ISU. Hij zegt dat hij niet in Sotsji was, maar hij verklaart dat de dopingcontroles conform de reglementen van het internationale antidopingagentschap (WADA) zijn uitgevoerd. Kuipers: "Er is geen regel in de WADA-code die stelt dat er ook op bloed gecontroleerd moet worden."

Kuipers erkent dat 'de boel in Sotsji nog niet op orde was' en zegt dat het hem verheugt dat de schaatsers op dit soort controles rekenen. "We wilden die bloedtesten wel, maar organisatorisch was het niet mogelijk. De machine die op de Winterspelen gebruikt zal worden is nog niet operationeel."

Lees al het dopingnieuws in het dopingdossier van NUsport