Van een volledige bekentenis is nog geen sprake, maar Jan Ullrich begint zich nu toch te mengen in de omvangrijke dopingproblematiek die het wielrennen teistert.

''Iedereen kan zich inmiddels wel een beeld vormen van wat er in het verleden in het wielrennen is gebeurd en ik heb mijn deel daaraan bijgedragen'', stelt de 39-jarige Duitser op zijn weblog op tv-zender Eurosport.

Ullrich won in 1997 de Ronde van Frankrijk en werd vijf keer tweede in de Tour. De Duitser heeft het gebruik van verboden middelen nog niet volmondig toegegeven, zoals eerder wel de nodige generatiegenoten (bijvoorbeeld Lance Armstrong en Michael Boogerd) hebben gedaan.

Ullrich, die in 2006 door zijn ploeg Team Mobile werd ontslagen, legt zijn ontkennende gedrag als volgt uit: ''Ik heb ervoor gekozen deze zaken voor mezelf op een rijtje te krijgen. Ik wil geen andere mensen meesleuren die mij in mijn actieve tijd hebben geholpen.''

Geen tv-biecht

Begin dit jaar stelde de olympisch kampioen van Sydney 2000 al dat hij niet zoals Armstrong zijn 'dopingpraktijken' zal opbiechten op televisie.

"Ik zal zeker niet de weg van Armstrong bewandelen en voor een miljoenenpubliek spreken, ook al verwachten veel mensen dat wel van mij."

Vorig jaar februari werd Ullrich door het sporttribunaal CAS voor twee jaar geschorst wegens overtreding van het dopingreglement. 

Volgens het CAS was uit het door de UCI geleverde materiaal op te maken dat Ullrich nauwe contacten onderhield met dopingdokter Eufemiano Fuentes. De Duitser heeft meer dan tachtigduizend euro overgemaakt aan de Spaanse arts.