Lance Armstrong wordt mogelijk juridisch vervolgd in Spanje. De Spaanse autoriteiten zouden momenteel onderzoek doen naar mogelijke overtredingen van de oud-wielrenner die in januari bekende dat hij met behulp van doping zeven keer de Tour de France won. 

Dat bericht ABC News. Volgens bronnen in zowel de Verenigde Staten als Spanje heeft het onderzoek te maken met Armstrongs dopingpraktijken die uitgebreid worden beschreven in het rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA.

Het onderzoek zou worden uitgevoerd in verschillende plaatsen, waaronder Valencia en Girona. In die laatste stad woonde Armstrong gedurende een periode van zijn Tour de France-dominantie.

Het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen was in die tijd niet strafbaar in Spanje, maar de handel in dopingproducten wel. Als kan worden bewezen dat Armstrong zich hiermee bezighield, hangt hem een celstraf van twee jaar en een boete van ongeveer 400.000 euro boven het hoofd.

Spanje heeft het imago van 'soft' in de strijd tegen doping. Het Zuid-Europese land wil, met het oog op de kandidatuur van Madrid voor de Spelen van 2020, dit beeld bijstellen.

Een advocaat van Armstrong wilde niet reageren op het bericht.

Misleid

Vorige maand werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van justitie Armstrong gaat aanklagen. Als in de civiele rechtszaak kan worden aangetoond dat de ex-renner en zijn handlangers de overheid met hun dopingprogramma bewust hebben misleid en daardoor veel schade hebben berokkend, heeft de eisende partij onder Amerikaanse wetgeving recht op drie keer het geïnvesteerde bedrag als schadevergoeding, tientallen miljoenen dollars.

US Postal, de ploeg waar Armstrong jaren voor reed, is een overheidsbedrijf.

Claims

Tegen Armstrong zijn na z'n dopingbekentenis ook al verschillende schadeclaims ingediend. Zo eist verzekeraar SCA Promotions een bedrag van twaalf miljoen dollar terug en wil de krant Sunday Times ruim één miljoen euro van de Texaan.

Eerder moest de krant dit bedrag betalen omdat het Armstrong ten onrechte in verband met doping zou hebben gebracht.

Tijdens en na zijn loopbaan zou de ex-renner meer dan tweehonderd miljoen dollar hebben verdiend.