Het Nederlands elftal heeft dinsdag een grote stap gezet richting het WK van volgend jaar in Brazilië. Oranje won in de Amsterdam Arena eenvoudig van Roemenië: 4-0.

De ploeg van bondscoach Louis van Gaal heeft nu zeven punten voorsprong op nummer twee Hongarije, dat niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel bij Turkije. Roemenië en de Turken volgen op respectievelijk acht en elf punten.

Oranje begon in nagenoeg dezelfde opstelling als vier dagen eerder tegen Estland (3-0). Rafael van der Vaart verving de aan zijn lies geblesseerde Wesley Sneijder en Jeremain Lens kreeg in de voorhoede de voorkeur boven Ruben Schaken.

De aanvaller van PSV beschaamde het vertrouwen van Van Gaal niet. Lens gaf na een kleine tien minuten een perfecte voorzet op Robin van Persie. De spits schoot van dichtbij echter over.

Hoofdrol

Twee minuten later was het wel raak. En weer was er een hoofdrol weggelegd voor Lens. De buitenspeler veroverde de bal en vond Van Persie, die op zijn beurt Van der Vaart een schietkans bood. De middenvelder verschalkte met rechts knap doelman Costel Pantilimon.

Oranje leek een gemakkelijke avond tegemoet te gaan, maar door een aantal slordigheden doken de Roemenen vlak voor rust een paar keer gevaarlijk op voor de goal van Kenneth Vermeer. Adrian Popa was met een schot voorlangs het dichtst bij een treffer.

Ook in de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde. Oranje dicteerde en Roemenië gokte op de counter. De kansen waren ook voor de equipe van Van Gaal.

Nadat eerst Van der Vaart na goed voorbereidend werk van Daley Blind een grote mogelijkheid niet wist te verzilveren, liep het Nederlands elftal na een klein uur spelen wel uit naar een 2-0 voorsprong. Van Persie kopte een voorzet van Arjen Robben op uiterst fraaie wijze binnen.

Het verzet van de Roemenen was daarmee definitief gebroken en door een benutte strafschop van Van Persie en een intikker van Lens liep Oranje zelfs uit naar 4-0.

De overwinning op Roemenië betekende dat het Nederlands elftal nu al 33 thuisduels op een rij in een EK- of WK-voorronde ongeslagen is. Oranje moet in september op bezoek bij Estland.

Lees alles over Oranje op NUsport