Peter Sagan heeft de eerste etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen.

De renner van Cannondale was na een rit over 199,8 kilometer tussen Middelkerke en Zottegem de beste van een kopgroep van tien.

Arnaud Demare uit Frankrijk hield Sagan, die zondag ook al de beste was in Gent-Wevelgem, nog bijna van de zege af, maar moest met centimeters verschil zijn meerdere erkennen in de Slowaak.

Na afloop bestond er nog enige tijd twijfel over of de sprint van Sagan wel reglementair was. Het leek er even op dat hij Demare hinderde, maar de jury vond het niet voldoende om de Fransman als winnaar aan te wijzen.

Titelverdediger Sylvain Chavanel deed goede zaken. De Fransman zat mee en kwam als vierde over de streep. Ook Niki Terpstra behoorde tot de kopgroep. De Nederlands kampioen op de weg werd zesde.

Bonificatieseconden

Op acht seconden van de kopgroep won André Greipel de sprint van het peloton. Door zijn zege is Sagan de eerste leider in het klassement. Dankzij de bonificatieseconden op de finish volgt Demare op vier seconden.

Woensdag gaat de Driedaagse De Panne-Koksijde verder met een rit in lijn over 204,2 kilometer tussen Oudenaarde en Koksijde. Donderdag wordt de rittenkoers afgesloten met een etappe van 109,7 kilometer en een individuele tijdrit met een lengte van 14,75 kilometer.