Japan is er niet in geslaagd zich na gastland Brazilië als eerste te plaatsen voor het WK. 

De Japanners hadden slechts één punt nodig in het duel tegen Jordanië, maar gingen in Amman onderuit: 2-1.

Yasuhito Endo miste twintig minuten voor tijd nog een penalty voor Japan, waar Vitesse-speler Mike Havenaar een halfuur voor tijd inviel.

Ondanks het verlies staat Japan nog wel fier bovenaan in poule B van de Aziatische kwalificatie met dertien punten uit zes wedstrijden.

Australië

Jordanië komt met evenzoveel duels op zeven punten en neemt de tweede plek over van Australië, dat in eigen land niet verder kwam dan 2-2 tegen Oman.

Door een doelpunt van Abdul Aziz Mubarak en een eigen goal van Mile Jedinak stond Australië kort na zelfs rust met 2-0 achter.

Routinier Tim Cahill maakte de aansluitingstreffer, waarna oud AZ-speler Brett Holman vijf minuten voor tijd voor de gelijkmaker tekende.

In poule A gaat Oezbekistan met elf punten aan de leiding na een 1-0 zege tegen Libanon. Zuid-Korea, dat met 2-1 won van Qatar, volgt met tien punten, maar wel een wedstrijd minder gespeeld. Iran en Qatar zijn de nummer drie en vier.

De nummer één en twee uit beide poules gaan rechtstreeks naar Brazilië. De nummer drie moet zich zien te plaatsen via play-offs.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland sloot de poulefase in de Oceanische zone af met een 2-0 zege op de Solomon Eilanden. Tim Payne verzorgde de volledige productie.

De ploeg van bondscoach Ricki Herbert was al zeker van een plaats in de play-offs. Nieuw-Zeeland zal hierin aantreden tegen de nummer vier van de Noord- en Midden-Amerikaanse zone.

Servië - Schotland

In Europa is het nog onzeker of het duel tussen Servië en Schotland door kan gaan.

Het veld in het Karadjordje-stadion in het Servische Novi Sad ging enkele uren voor de aftrap nog schuil onder een flinke sneeuwlaag. Zelfs enkele Schotse fans pakten een schep om de sneeuw weg te halen.

Anderhalf uur van tevoren wordt bepaald of het duel door kan gaan. ''Ik ben optimistisch'', zei Zoran Lakovic van de Servische bond. ''We krijgen veel hulp en als de sneeuwval niet erger wordt, zal het veld er klaar voor zijn.''

Beide ploegen hebben nog een kleine kans om zich voor het WK te plaatsen. In poule A pakte Servië slechts vier punten in vijf duels, Schotland pas twee. België en Kroatië staan bovenaan met dertien punten.

Lees alles over de WK-voorronde op NUsport