EINDHOVEN - Paul Haarhuis wordt coach van het Nederlandse Daviscup- en Fedcupteam. Hij heeft woensdag in een gesprek met technisch directeur Hans Felius van de KNLTB een akkoord bereikt. Beide partijen hebben de intentie uitgesproken tot minimaal 2004 in deze constructie te werken.

De werkzaamheden van Haarhuis bij de vrouwen gaan per direct in. Zodra hij zijn actieve loopbaan beëindigt, zal hij ook bij de mannen de taak als coach gaan vervullen.

"Een leuke uitdaging", aldus Haarhuis. "Ik heb altijd voor ogen gehad om iets bij het Daviscupteam te blijven doen als ik gestopt ben. Dit is een perfecte mogelijkheid." Haarhuis zal in elk geval dit jaar nog actief blijven als speler. Nederland speelt in september een promotie/degradatiewedstrijd voor behoud in de wereldgroep.

Tjerk Bogtstra

Haarhuis gaat bij beide teams samenwerken met captain Tjerk Bogtstra. De Eindhovenaar zal alleen in de week van de wedstrijden in de Daviscup en Fedcup intensief met de spelers bezig zijn. De werkzaamheden daarbuiten blijven in handen van Bogtstra.

Jaarlijks vinden evaluaties met de technisch directeur, captain, spelers en speelstser plaats. "Gezien mijn takenpakket kan ik het werk bij het team prima combineren met mijn andere bezigheden." Haarhuis maakt volgende maand bij de play-offs van de tennissters voor promotie naar de wereldgroep in Turkije zijn debuut als coach.

Haarhuis was vorig jaar voor de tennissers dé kandidaat om Michiel Schapers op te volgen als captain. Aangezien de dubbelspecialist zijn actieve loopbaan nog wilde voorzetten, werd Tjerk Bogtstra als interim-captain aangesteld. Omdat Haarhuis nog langer wilde blijven spelen, werd Bogtstra definitief captain.

Centen

Hij heeft al regelmatig de wens uitgesproken Haarhuis bij het team betrokken te houden. De KNLTB leek mede door ontbreken van een hoofdsponsor aanvankelijk financieel weinig ruimte te hebben, maar is er toch met Haarhuis uitgekomen.

Haarhuis: "Ik heb niet de hoofdprijs gevraagd. Los van de komst van een hoofsponsor heeft de bond toch budget vrij kunnen maken. Dat geeft aan dat de bond het belangrijk vindt om de spelers bij de sport betrokken te houden. Er is ook gesproken met Jan Siemerink. Ik kan dat alleen maar toejuichen."

Bogtstra is blij met de aanstelling. "Ik ben er van overtuigd dat Paul met zijn enorme kennis en ervaring een toegevoegde waarde heeft voor het functioneren van beide teams."