Jong Oranje heeft maandagavond na een slecht eerste uur in het laatste deel van het duel afstand genomen van Jong Noorwegen. De ploeg van Cor Pot won de oefenwedstrijd in Waalwijk met 4-1.

Na elf minuten moest Noorwegen al met tien man verder. Brede Moe haalde de doorgebroken Yanic Wildschut onderuit en moest vertrekken.

Na 25 minuten kreeg Luuk de Jong de grootste kans van de eerste helft op aangeven van Lerin Duarte, maar de spits schoot over. De speler van Borussia Mönchengladbach had de ploeg van Cor Pot donderdag nog de zege geschonken tegen Jong Israël.

Na rust debuteerde Ajacied Danny Hoesen bij Jong Oranje en viel ook Georginio Wijnaldum in. De PSV’er kreeg direct een grote mogelijkheid, maar mikte naast.

Gestopte strafschop

Vlak daarna was het raak aan de andere kant. Oud-speler van FC Twente Flamur Kastrati zette de tien man van Jong Noorwegen op voorsprong. Binnen het uur leek het nog erger te worden voor Jong Oranje toen Jeffrey Gouweleeuw een strafschop veroorzaakte, maar Jeroen Zoet stopte de penalty van Feyenoorder Harmeet Singh.

Dit leek de Nederlanders wakker te schudden en het was de beste man aan de kant van Jong Oranje die de ploeg van Cor Pot weer op gelijke hoogte bracht. Duarte schoot de bal in de 66e minuut knap in de kruising, na een goede pass van Patrick van Aanholt.

Vervolgens was het Wijnaldum die het duel besliste in Nederlands voordeel door binnen vijf minuten twee keer te scoren. Het waren de zesde en zevende treffer voor de oud-Feyenoorder in het shirt van Jong Oranje. Hoesen luisterde zijn debuut daarna nog op met een goal: 4-1.

Moeilijke keuzes

Ruim twee maanden voor de start van het EK in Israël greep Pot de oefeninterland in Waalwijk aan om nog wat spelers te testen. De 61-jarige Hagenaar zal nog de nodige moeilijke keuzes moeten maken voor zijn definitieve selectie.

Hij krijgt voor het EK de beschikking over heel wat internationals uit het Nederlands elftal, onder wie Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Ricardo van Rhijn, Adam Maher en Kevin Strootman.

''Ik heb van bondscoach Louis van Gaal 'carte blanche' gekregen als het gaat om het selecteren van spelers voor het EK'', zei Pot zondag. ''Ik kan meenemen wie ik wil.''