Na 125 weken keert golfer Tiger Woods terug op de eerste plaats van de wereldranglijst.

Daarmee verdiende hij ook nog eens iets meer dan één miljoen dollar (ongeveer 770.000 euro)

Woods evenaarde met zijn 78e titel op de PGA Tour ook het record van zijn in 2002 overleden landgenoot Sam Snead, die op de Amerikaanse Tour eveneens acht keer zegevierde bij hetzelfde toernooi.

Snead won tussen 1938 en 1965 het Greater Greensboro Open acht keer. Woods had voor acht zeges in het Arnold Palmer Invitational niet meer dan de periode 2000-2013 nodig. Ook een ander record van Snead komt steeds meer in het vizier van Woods: de Amerikaanse legende behaalde 82 overwinningen op de PGA Tour.

Onweer

De golfmiljardair had op de par-72 baan van Bay Hill 275 slagen (69-70-66-70) nodig voor een zege met twee slagen voorsprong op de concurrentie.

Woods begon het restant van de laatste ronde - zondag maakte een enorm onweersfront verder spelen onmogelijk - al als leider en vooral door goed putten hield hij de Engelsman Justin Rose, die tweede werd, van zich af.

Bijproduct

De oude en nieuwe nummer één van de wereld verdringt de Noord-Ier Rory McIlroy van de koppositie. Woods bekleedde voor het laatst op 30 oktober 2010 de eerste positie. In zijn donkerste periode van een paar jaar terug was hij de nummer 58 van de wereld. Het nieuwe mondiale golfklassement verschijnt dinsdag.

"Dat ik weer de nummer één op de wereldranglijst ben, is een bijproduct", zei Woods meteen na zijn laatste putt. "Een bijproduct van hard werk en geduld. Ik heb een paar toernooien gewonnen (zes zeges in de laatste twintig wedstrijden, red.) en dus word je weer de nummer één."

De glunderende winnaar vond het wel mooi dat hij de zilveren trofee uit handen van Arnold Palmer kreeg.  "Sommige dingen in het leven zijn extra speciaal'', liet Woods weten. ''Als Arnold Palmer je op de achttiende hole staat op te wachten bijvoorbeeld. Hij is met Jack Nicklaus een ware legende.''

Door zijn derde zege dit jaar begint Woods als één van de favorieten bij de Masters, komende maand op Augusta. Hij won al veertien Majors, Nicklaus is recordhouder met achttien 'grote' titels.