SC Veendam verdwijnt uit het betaald voetbal. Bewindvoerder Gerard Breuker liet maandag op een persconferentie in het stadion weten dat de club failliet is.

De club uit de Jupiler League slaagde er de afgelopen weken niet in om een benodigd bedrag van minstens 1,1 miljoen euro bij elkaar te krijgen. 

Veendam had 700.000 euro nodig om het huidige seizoen af te maken en kwam bovendien al zo'n 400.000 euro tekort op de begroting voor de komende jaargang.

Geen financier

''Al met al was dit voor hoofdsponsor Koos Gjaltema en zijn mede-sponsoren te veel om nog meer te investeren'', zei Breuker.

''De afgelopen twee weken is gebleken dat er ook geen financier te vinden is die dit bedrag kan of wil financieren. Welbeschouwd is dat ook niet zo verbazingwekkend, omdat we er daarmee nog niet zijn.'' Veendam heeft nog diverse schulden.

De club vroeg twee weken geleden al surseance van betaling aan. Drie jaar geleden werd ook het faillissement al uitgesproken, maar toen ging de club met succes in beroep.

De spelers kregen 's ochtends al de onheilstijding te horen en trainden niet.

Vierde club

SC Veendam is na Haarlem, RBC Roosendaal en AGOVV Apeldoorn (in januari) de vierde club in het betaalde voetbal die failliet gaat sinds januari 2010.

De club uit de provincie Groningen, die in 1894 werd opgericht, speelde eind jaren tachtig gedurende twee seizoenen in de eredivisie.

In een persbericht laat de KNVB weten dat het op zeer korte termijn in contact treedt met de leiding van Veendam. De club kan nog beroep aantekenen tegen het faillissement. Formeel is hier acht dagen de tijd voor. Voorlopig houdt Veendam in elk geval de licentie.

Zestien clubs

In het geval van een onherroepelijk faillissement worden de duels van Veendam als niet gespeeld beschouwd.

De club stond tiende in de Jupiler League, de competitie die nu uit zestien clubs bestaat.

Veendams laatste wedstrijd in het betaalde voetbal werd winnend afgesloten. FC Oss verloor op 15 maart met 2-1.