Peter Sagan heeft zondag op indrukwekkende wijze de Belgische eendagskoers Gent-Wevelgem gewonnen. De 23-jarige Slowaak kwam solo aan nadat hij ontsnapte uit een kopgroep. 

De Sloveen Borut Bozic passeerde op een kleine halve minuut als tweede de meet in de WorldTour-wedstrijd, voor de Belg Greg Van Avermaet.

De organisatie had ingespeeld op de zware omstandigheden (de gevoelstemperatuur lag tussen de vijf en tien graden onder nul) door de koers met ruim veertig kilometer in te korten.

De renners werden zoals gepland wel voorgesteld aan het publiek in Deinze, maar stapten daarna in de bus naar Gistel, waar de officiële start plaatsvond. Al na enkele kilometers ontstonden enkele waaiers. In de voorste groep vonden enkele toppers elkaar, onder wie Tom Boonen, Lars Boom, Mark Cavendish, Sagan en Luca Paolini.

Vlak voor de bergzone vond er een hergroepering plaats nadat RadioShack, wiens kopman Fabian Cancellara de slag had gemist, de jacht opende.

Opgaves

Het bleek vergeefse moeite, omdat de Zwitser de strijd staakte in de bevoorradingszone. Even later gaf ook Boonen op. De meervoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix had last van zijn knie na een valpartij.

Op dat moment had zich al een kopgroep van meer dan tien renners gevormd. De attente Sagan zat opnieuw van voren. De Slowaak kreeg gezelschap van onder anderen Heinrich Haussler, Bernhard Eisel en Stijn Vandenbergh.

Het verschil tussen de avonturiers en het peloton schommelde kilometers lang rond de anderhalve minuut. Uiteindelijk strandde de grote groep op een kleine halve minuut.

Speldenprikken

Tot vlak voor de finish werkten de leiders goed samen. Na een paar speldenprikken van zijn medekoplopers plaatste Sagan op vier kilometer van de aankomst de beslissende demarrage. De achtervolgers concentreerden zich al snel op de strijd om de tweede plaats achter de ongenaakbare Sagan.

Vorige week werd Sagan nog tweede in Milaan-San Remo nadat hij op weg leek naar de zege. Ook vrijdag in de E3 Harelbeke finishte hij als tweede. Komende week wordt de Ronde van Vlaanderen verreden.