Thomas De Gendt heeft zondag de zevende en laatste rit van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven.

De Belg bezorgde Vacansoleil-DCM de eerste zege van het seizoen door tien kilometer voor het einde weg te springen met een groep van vijf man.

De Gendt rekende op de Montjuïc in Barcelona af met David Lopez, Robert Kiserlovski en Michele Scarponi. Zijn landgenoot Tim Wellens was eerder afgehaakt.

Op 21 seconden volgde een omvangrijke groep met daarin Blanco-kopman Robert Gesink (zeventiende) en eindwinnaar Martin. De Ier had donderdag de macht gegrepen in de koniginnenrit.

De renner van Garmin had in het eindklassement zeventien seconden voorsprong op de Spanjaard Joaquim Rodriguez die zondag in de slotfase tevergeefs aanviel. Scarponi werd derde, Gesink was ook in het klassement de beste Nederlander: zesde op 1.07 van Martin.

Vertrouwen

De Gendt, vorig jaar winnaar van een heroïsche rit in de Giro, was vol vertrouwen de olympische berg in Barcelona opgereden. ''Ik wist dat ik in de sprint de rapste zou zijn. Dit is heel goed voor het vertrouwen'', sprak de Belg na zijn welkome winst.

Ploegleider Aart Vierhouten sprak van een beloning: ''Thomas was ijzersterk en hij hield knap zijn hoofd koel in de finale. Je ziet in zo'n ronde dat hij elke dag beter gaat rijden, maar dit is vooral ook een mooie beloning voor de hele ploeg. We hebben hier hard gewerkt en veel geleerd."