De WK afstanden sluiten zondag af met de 500 meter voor dames en heren. Ook staat de ploegachtervolging op het programma in Sotsji.

Door Anne Joldersma

500 meter dames

Hersman: "Ik ga voor Beixing Wang omdat Lee aantoonbaar last heeft van haar knie en Wang mentaal sterker is geworden dankzij de samenwerking met Jeremy Wotherspoon."

Van Deutekom: "Natuurlijk is Lee de grote favoriet, maar Beixing Wang rijdt de laatste tijd toch weer wat beter. Ik ga voor Wang, het is toch altijd leuk als er verrassingen zijn bij een WK."

Wennemars: "Dit wordt gewoon Sang-Hwa Lee. In Heerenveen was ze een weekendje moe, maar dit wordt gewoon haar WK."

500 meter heren

Hersman: "Ik hoop het zo dat Jan Smeekens wint, hij verdient het! Maar dat is helaas geen garantie. De verschillen met Joji Kato waren in Heerenveen erg klein en vergeet Michel Mulder niet. Jan reist natuurlijk wel af als favoriet naar Sotsji, maar favoriet zijn is zo verdomde moeilijk..."

Van Deutekom: "Jan Smeekens, ik kijk er nu al naar uit! Natuurlijk vormen de resultaten van de afgelopen wereldbekers geen garantie, maar hij straat een bepaalde rust en zelfvertrouwen uit. Vind ik mooi om te zien. Het zou ook heel bijzonder zijn. Historisch goud."

Wennemars: "Het klapstuk van de WK. Ik hoop dat er voor het eerst een Nederlandse wereldkampioen komt. Ik gun het Jan ontzettend, hij heeft dit seizoen getoond de beste te zijn. Maar ik denk dat Jan als winnaar van de World Cup en Michel Mulder als wereldkampioen sprint zich allebei zo graag willen laten zien, dat ze allebei misschien wel kleine steken laten vallen. En waar twee honden vechten... denk ik dat Ronald Mulder er zomaar met de wereldtitel vandoor kan gaan."

Ploegenachtervolging

Hersman: "Dat is makkelijk: Nederland bij de mannen, Nederland bij de vrouwen. Ik vind het ontzettend jammer dat dit nummer bij de WK afstanden geen afvalrace is zoals bij de Olympische Spelen. Ik vind dit echt een matige afsluiter van de WK."

Van Deutekom: "Nederland bij de dames. Dit team rijdt zo mooi en sterk. Dat hebben ze ook laten zien met de winst in de World Cup. Ook bij de heren wordt het Nederland. Kunnen niet verliezen? Nou ja, het blijft topsport dus alles kan gebeuren."

Wennemars: "Ik zou het niet op voorhand een uitgemaakte zaak willen noemen. Maar waar andere landen niet verder komen dan twee sterke schaatsers, heeft Nederland er altijd minimaal drie. Ik denk twee keer goud voor Nederland, maar we moeten ons niet te snel rijk rekenen."