ALBUFEIRA - Langzaam maar zeker worden de contouren van het favoriete elftal van Dick Advocaat voor de eerste wedstrijd op het EK tegen Duitsland zichtbaar. Vijf dagen voor de eerste groepswedstrijd in Porto verklaarde de bondscoach dat hij nog slechts over één of twee posities twijfelt. Op de avondtraining in het oranje geverfde stadionnetje van Albufeira werd zichtbaar welke.

De bondscoach heeft zijn zoektocht naar de ideale spits voor het Nederlands elftal voorlopig beëindigd. Ruud van Nistelrooij krijgt tegen Duitsland de voorkeur boven Patrick Kluivert. Advocaat heeft goede hoop dat de spits zijn prestaties bij Manchester United in dienst van Oranje kan herhalen.

Van Nistelrooy is blij met het vertrouwen van Advocaat. "Natuurlijk is dit lekker", verklaarde de topscorer van Manchester United. "Ik heb altijd goede hoop gehad dat ik samen met Kluivert kon spelen. Ik geloofde daar wel in. Samen presteerden we echter bijna nooit goed. Mede daarom gaan we met buitenspelers en slechts één centrale aanvaller spelen. Het is voor mij lekker als ik die spits dan ben."

Beste spelers

Andy van der Meyde begint waarschijnlijk als rechtervleugelspits. De reservespeler van Internazionale is volgens de bondscoach veel verder dan bij aanvang van het trainingskamp. ,,Andy wordt met de dag beter. Hij was gisteren op de training in mijn ogen een van de beste spelers op het veld.''

Wesley Sneijder, Phillip Cocu en Edgar Davids lijken zeker van een plaats op het middenveld. Van der Sar krijgt waarschijnlijk hulp van de verdedigers Giovanni van Bronckhorst, Wilfred Bouma en Jaap Stam. Twee spelers moeten dit negental aanvullen. Advocaat vergeeft de positie rechts in de defensie aan John Heitinga of Michael Reiziger. Laatstgenoemde speler van Barcelona heeft een lichte spierblessure.

Eerste keus

Rest nog de positie op de linkerflank. Advocaat wil tegen de Duitsers vermoedelijk slechts met één echte buitenspeler beginnen. Van Nistelrooij wordt op rechts al door Van der Meyde geflankeerd. Een aanvallend ingestelde middenvelder krijgt dus de voorkeur op links. Rafael van der Vaart is voorlopig de eerste keus voor die positie.