Richie Porte heeft zaterdag de leiding genomen in het Critérium International op Corsica.

De coureur van Team Sky, onlangs de winnaar van Parijs-Nice, schreef zaterdagmiddag de tijdrit over zeven kilometer door Porto-Vecchio op zijn naam.

Porte nam tevens de eerste plek in het algemeen klassement over van Theo Bos, die eerder op de dag de eerste etappe had gewonnen.

De sprinter van Team Blanco maakte na 89 kilometer rondom Porto-Vecchio, waar later dit jaar de Tour begint, het voorbereidende werk van zijn ploeggenoten goed af in de eindsprint.

Bos verwees de Fransman Nacer Bouhanni naar de tweede plaats. De Australiër Jonathan Cantwell eindigde als derde.

''Na het teleurstellende optreden in de E3 Harelbeke van vrijdag wilden we hier wat rechtzetten en onze ploeggenoten steunen'', zei ploegleider Michiel Elijzen. ''Het was niet alleen de snelste man die won, maar de snelste man met het snelste team. Dit was geweldig ploegwerk.''

In de tijdrit was Porte net de snelste, in negen minuten en tien seconden. De Italiaan Manuele Boaro en de Amerikaan Tejay Van Garderen gaven beiden één seconde toe.

Kelderman

Bauke Mollema werd tiende op elf tellen, Wilco Kelderman volgde op veertien seconden. Bos eindigde als klassementsleider als 120e en voorlaatste, op 1.31.

''Kelderman was niet zo blij met zijn tijd, maar hij doet gewoon met de grote mannen mee'', aldus Elijzen, die zondag in de laatste rit nog wel wat verwacht van Mollema.

Zondag is de laatste rit van het Critérium International, over 176 kilometer van Porto-Vecchio naar de top van de Col de l'Ospedale.