Bondscoach Louis van Gaal heeft zaterdag Adam Maher toegevoegd aan de selectie van Oranje voor het WK-kwalificatieduel met Roemenië.

De middenvelder van AZ vervangt aanvoerder Wesley Sneijder, die vrijdag tegen Estland (3-0) een liesblessure opliep. Maher debuteerde begin dit seizoen in het Nederlands elftal en heeft inmiddels drie interlands op zijn naam staan.

De negentienjarige spelmaker van AZ won afgelopen donderdag met Jong Oranje een oefeninterland in en tegen Israël. De selectie van coach Cor Pot keerde zaterdagavond terug op Schiphol.

Sneijder heeft na contact met zijn club Galatasaray besloten het trainingskamp van Oranje te verlaten. De middenvelder keert terug naar Istanbul om zich daar te laten behandelen.

''Wesley gaat het niet halen'', zei bondscoach Louis van Gaal zaterdag vlak voor de start van de training op het hoofdveld van Quick Boys in Katwijk.

Risico

Sneijder viel vrijdag tegen Estland na ruim een half uur uit met een liesblessure. ''Ik gleed uit toen ik de bal aan Van Persie gaf voor die buitenspelgoal'', zei hij.

''Ik heb een scan laten maken. Het is niet ernstig. Het gaat om een verrekking, maar dinsdag is gewoon kort dag. Ik wil ook niet het risico lopen dat alles scheurt.''

''Ik heb de laatste tijd veel gespeeld, maar dat mag geen excuus zijn'', zei de spelmaker van Galatasaray en Oranje. ''Maar zoiets kan natuurlijk altijd gebeuren. Ik zal er ook geen weken uit liggen, maar dit is gewoon vervelend. Aan de andere kant is het niet anders.''

Rafael van der Vaart, die Sneijder vrijdag al verving, staat dinsdag tegen Roemenië naar alle waarschijnlijkheid in de basis.