De WK afstanden gaan zaterdag verder met de 1000 en de 5000 meter voor vrouwen en de 10 kilometer bij de mannen. Ireen Wüst en Sven Kramer kunnen zodoende hun verzameling titels verder uitbreiden.

Volgens Martin Hersman, die samen met Erben Wennemars en Paulien van Deutekom de wedstrijden van commentaar voorziet bij de NOS, is goud voor Kramer op de 10.000 meter geen vanzelfsprekendheid.

1000 meter vrouwen

Hersman: "Toch maar Christine Nesbitt, met twee Nederlandse dames als outsiders. Laurine van Riessen en Ireen Wüst. Ja, Laurine ook! Die kan heel raar doen. En als de baanmeester het ijs niet onder controle heeft, en er dus sprake is van zware omstandigheden, denk ik dat Ireen wint."

Van Deutekom: "Brittany Bowe. Of Ireen Wüst. Of Christine Nesbitt. Ik ga toch voor Bowe. Ze heeft dit seizoen natuurlijk al wat laten zien en het is altijd leuk om voor een nieuwe naam te gaan. Hoewel ik natuurlijk als ik er zit voor Ireen ben. En de andere Nederlandse dames."

Wennemars: "Bowe. Zij was heel sterk in Erfurt. Het is een dame die een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt, ze maakt echt grote stappen terwijl Heather Richardson aan het worstelen is met haar nieuwe status. Nesbitt en Wüst zullen het wel spannend gaan maken."

10.000 meter mannen

Hersman: "Jorrit Bergsma. Nee, niet Sven inderdaad. Ik denk dat Jorrit gaat winnen dit jaar en ik hoop stiekem dat Sven dit leest en zich uitgedaagd voelt."

Van Deutekom: "Ook Sven Kramer. Hij is zo sterk dit seizoen. Natuurlijk kunnen de BAM-schaatsers hem verslaan, maar ik verwacht het niet."

Wennemars: "Een mooie afstand: BAM vs. Sven. Vergeet niet dat Sven als eerste van start zal moeten gaan en dus een tijd moet gaan neerzetten waar de BAM-mannen zich op stuk moeten gaan bijten. Sven kan dus niet berekend gaan rijden, maar moet echt alles uit de kast gaan halen."

5000 meter vrouwen

Hersman: "Dit is toch de afstand van Martina Sablikova. Het zit haar het hele seizoen al tegen. Ze moet haar seizoen zien te redden met de winst op deze afstand en daarmee ook haar gezicht in Tsjechië. Ze was daar toch sportvrouw van het jaar. Haar is er alles aan gelegen om dit te winnen."

Van Deutekom: "Ik ga voor Stephanie Beckert. Natuurlijk zou Sablikova ook kunnen, dat ligt er maar net aan hoe het loopt. Maar ik verwacht dat Beckert hem gaat winnen."

Wennemars: "De uitslag van deze race is volledig afhankelijk van de gold rush van Ireen Wüst. In principe zou Sablikova hier moeten winnen, maar als Ireen echt goed is en de 1000, de 1500 en de 3000 meter al gewonnen heeft, dan kan ze zomaar ook de geest krijgen om de vijf kilometer te winnen."

Lees alles over de WK afstanden op NUsport