Het Nederlands elftal zette vrijdagavond een enorme stap richting het WK in Brazilië. De formatie van bondscoach Louis van Gaal nam na rust afstand van Estland (3-0) en zag Hongarije en Roemenië gelijk spelen (2-2).

De beide grootste concurrenten hebben inmiddels vijf punten minder dan Oranje, dat na vijf duels nog steeds geen punten heeft verloren in de kwalificatiereeks.

De onder bondscoach Van Gaal weer opgebloeide ploeg was maar liefst 78 procent van de eerste helft in balbezit, een moyenne waar zelfs het bewierookte FC Barcelona jaloers op zal zijn. De koploper van Spanje haalt doorgaans wel een veel hoger rendement uit het veldoverwicht dan het Nederlands elftal tegen Estland.

De bezoekers verdedigden als een soort handbalploeg, met zo veel mogelijk spelers rond het eigen strafschopgebied. Het elftal van Van Gaal slaagde er onvoldoende in om de defensie van soms elf man sterk te verrassen.

Wesley Sneijder vrolijkte zijn rentree in Oranje tot twee keer toe bijna op met de openingstreffer. Arjen Robben was ook dichtbij de 1-0, terwijl een goal van Robin van Persie terecht werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Liesblessure

De eerste interland van Sneijder na ruim een half jaar duurde slechts een half uur. De aanvoerder greep naar zijn lies en liet zich vervolgens vervangen door Rafael der Vaart.

Uitgerekend de vervanger van Hamburger SV tekende in de 47e minuut van zijn 104e interland voor de openingstreffer, na goed voorbereidend werk van Daryl Janmaat. Van Gaal vierde het doelpunt uitgebreid langs de zijlijn. De opluchting was van zijn gezicht af te lezen. Het was de 22e interlandgoal voor Van der Vaart.

Lens

De bondscoach verraste enigszins met zijn keuze voor doelman Kenneth Vermeer, die de voorkeur kreeg boven Maarten Stekelenburg. Hij maakte zelfs een uitzondering voor Jeremain Lens.

De aanvaller miste de laatste vier duels van PSV wegens een schorsing, maar mocht ondanks dat gebrek aan wedstrijdritme starten. ''Want hij is mijn beste rechtsbuiten'', zei de bondscoach over de aanvaller die dit seizoen al vier keer scoorde voor Oranje.

Van Persie

De tweede treffer van de thuisploeg liet op zich wachten omdat zowel Van Persie als Jonathan de Guzman in kansrijke positie miste. Het publiek raakte er allemaal niet opgewonden van, soms galmde er zelfs een fluitconcertje onder het gesloten dak van de Arena.

Het duurde uiteindelijk tot de 72e minuut totdat Van Persie de marge verdubbelde. De Rotterdammer kon van dichtbij intikken na wederom een assist van Janmaat.

Tien minuten voor tijd kreeg Martin Vunk een levensgrote kans om de slotfase nog spannend te maken. De Est schoot echter één op één met doelman Kenneth Vermeer over het doel.

Vijf minuten later besliste Ruben Schaken, ingevallen voor Lens, het duel definitief. Na een voorzet van Van Persie schoot de Feyenoorder de 1500e goal in de geschiedenis van het Nederlands elftal in de verre hoek.