De Zwitser Fabian Cancellara heeft vrijdag met overmacht de E3 Prijs Harelbeke voor de derde keer in zijn loopbaan op zijn naam geschreven.

De renner van RadioShack-Leopard-Trek sprong op iets meer dan dertig kilometer voor de finish, op de Oude Kwaremont, weg bij zijn vijf medevluchters en soleerde naar de winst.

In de slotkilometers probeerde de achtervolgende groep renners, met onder meer Sebastian Langeveld en Peter Sagan, het gat met Cancellara te slechten, maar de erkende tijdrijder wist stand te houden.

Met de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in aantocht lijkt Cancellara precies op het goede moment in vorm te komen. In 2010 sloeg hij een dubbelslag door beide klassieker op zijn naam te schrijven.

Achter de 32-jarige Zwitser sprintte Sagan naar de tweede plaats in Harelbeke. Hij haalde in de laatste meters Daniel Oss in. Langeveld, uitkomend voor Orica-GreenEdge, liet het in de laatste meters samen met Sylvain Chavanel lopen.

Sleutelbeen

Cancellara vertelde na afloop dat hij in de laatste kilometers terugdacht aan zijn val vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen waarbij hij zijn sleutelbeen brak.

''Ik was voor het eerst terug op deze wegen. Het spookte allemaal door mijn hoofd. Dit is een grote dag voor mij en voor de ploeg'', vertelde de Zwitser tegen Sporza.

Zijn vroege aanval was bedoeld als een schifting. ''Ik vond dat Tom Boonen te veel ploegmakkers om zich heen had en versnelde daarom. Toen ik weg was riep mijn ploegleider Dirk Demol dat ik moest doorrijden. Dat heb ik gedaan.''

Langeveld

Langeveld was opgetogen met zijn vijfde plek. ''Dit is een grote wedstrijd, dus ik ben blij met het resultaat. Gezien mijn conditie denk ik dat ik volgende week bij de Ronde van Vlaanderen en een week later in Roubaix goede dingen kan laten zien. Dat zijn uiteindelijk de grote doelen.''

Even kwam de renner van Orica-GreenEdge in de problemen, toen hij tijdens de beklimming van de Taaienberg te ver naar achteren zat. Net op dat moment sloop er een groep weg, zodat hij zelf in de achtervolging moest.

''Als ik dat niet gedaan had, zou mijn wedstrijd voorbij zijn geweest'', verklaarde Langeveld. ''Gelukkig had ik goede benen en de juiste conditie om terug te keren.'' Toen Cancellara er op de Oude Kwaremont vandoor ging, moest Langeveld echter passen. ''Ik wilde reageren, maar hij ging gewoon te hard.''