Sven Kramer heeft vrijdag zijn favorietenstatus op de vijf kilometer bij de WK afstanden waargemaakt.

Bergsma, die in de rit voor Kramer van start ging, reed een vlakke race en verzekerde zich met 6.17,94 van het zilver. Het brons was voor de Rus Ivan Skobrev die 6.18,31 nodig had voor zijn 5000 meter.

Kramer heerst het hele seizoen al op de vijf kilometer. Zowel bij de afstandskampioenschappen, de wereldbekers als in de allroundtoernooien toonde hij zich de beste.

Zijn overwinning betekende het eerste eremetaal voor de Nederlandse mannelijke schaatsers bij de WK afstanden waar inmiddels al drie afstanden zijn verreden.

Bob de Jong kon zijn podiumplaats van vorig seizoen niet herhalen. Halverwege zijn rit tegen Bergsma kon de veteraan het hoge tempo niet meer volhouden en uiteindelijk kwam De Jong na 6.23.00 over de streep. Daarmee werd hij vijfde.

Materiaalpech

De Belg Bart Swings kon niet de kroon zetten op het jaar van zijn doorbraak. De door Bart Veldkamp bijgestane schaatser versloeg in een rechtstreeks duel het Noorse talent Sverre Lunde Pedersen, maar kwam met zijn 6.23,01 niet in de buurt van de tijd van Skobrev. Swings werd uiteindelijk zesde.

Havard Bokko haalde de finish van de vijf kilometer niet. De Noor staakte halverwege zijn rit de strijd omdat hij zich ziek voelt.

Lees alles over de WK afstanden op NUsport