Denis Kuzin heeft vrijdagmiddag bij de WK afstanden in Sotsji tegen alle verwachtingen in het goud op de 1000 meter veroverd. De Kazach bleef de favorieten Tae-Bum Mo, Shani Davis en Kjeld Nuis verrassend voor.

De 24-jarige schaatser, die eerder dit jaar bij het WK sprint slechts 22ste werd en nooit eerder op het podium stond, greep op de baan waar volgend jaar de Winterspelen plaatsvinden de wereldtitel in 1.09,15.

Kuzin werd dit seizoen twee keer zesde en een keer achtste bij een World Cup.

In een rechtstreeks duel legden Davis en Nuis beslag op de derde en de vierde plaats. De Amerikaan, die in het verleden drie keer wereldkampioen was op de 1000 meter, kwam niet verder dan 1.09,30, goed voor het brons.

De Zuid-Koreaan Mo, die in Vancouver olympisch zilver won, klokte eerder al 1.09,24 en greep daarmee het WK-zilver. Daardoor wachten de Nederlandse mannen nog altijd op hun eerste medaille bij de WK afstanden. De vierde plaats van Nuis is vooralsnog het beste resultaat.

Val Tuitert

De voorbereiding op de kilometer van Mark Tuitert werd verstoord omdat de tijdswaarneming er in de voorgaande rit mee ophield. Daardoor werd de wedstrijd vijf minuten stilgelegd en moest Tuitert opnieuw zijn trainingspak aantrekken.

De concentratie van Tuitert leek verstoord. Nadat hij eerst verantwoordelijk was voor een valse start ging hij bij zijn tweede poging onderuit in de bocht en belandde hij hard in de boarding. Een dag eerder kwam de olympisch kampioen van Vancouver niet verder dan de zevende plaats op de 1500 meter.

Groothuis

Regerend wereldkampioen Stefan Groothuis kwam er in zijn rit tegen de Kazach Kuzin niet aan te pas. Groothuis, die vanwege blessures en ziekte een tegenvallend seizoen beleeft, moest genoegen nemen met een tijd van 1.09,83 en de achtste plaats.

Later op vrijdag staan nog de 1500 meter bij de dames en de 5000 meter bij de heren op het programma in Sotsji.