De meeste Nederlanders denken dat wielrennen nooit een schone sport zal worden. Toch blijft het merendeel van hen de sport volgen via de televisie. 

Dat de Nederlandse sportliefhebber het wielrennen (nog) niet laat vallen blijkt uit een in opdracht van NUsport uitgevoerde representatieve steekproef van Maurice de Hond. De uitkomsten en de reacties van betrokkenen staan in NUsport magazine.

In het onderzoek van De Hond gaven de sportliefhebbers onder andere antwoord op vragen over wat zij denken wat het effect is van de invoering van het bloedpaspoort (52 procent denkt niet dat de sport er schoner is door geworden) en of ze dus minder naar koersen gaan kijken op televisie (18 procent zegt 'minder' te zullen gaan kijken; 51 procent geeft aan 'niet minder te gaan kijken').

"Dat er veel mensen de sport de rug toe zouden keren, lijkt dus mee te vallen", zegt Maarten Nooter de hoofdredacteur van Studio Sport. "We moeten naar die 51 procent kijken die niet minder gaat kijken en naar die achttien procent die juist zegt minder te gaan kijken. Is er bij die achttien procent een link met doping? En is dat aan het einde van het jaar ook nog zo?"

Diefstal en moord

Op de vraag 'Denkt u dat wielrennen ooit een sport wordt zonder dopinggebruik?' antwoordt slechts veertien procent van de respondenten met 'ja' en 77 procent denkt niet dat wielrennen ooit dopingvrij zal zijn. Negen procent weet het niet of gaf geen antwoord.

"Het is een illusie te denken dat doping ooit uit de sport verdwijnt", zegt Herman Ram, de directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit in een reactie op de cijfers in NUsport magazine. Ram: "Net als dat het ondenkbaar is dat diefstal en moord uit de wereld verdwijnen. Mensen zullen de regels blijven overtreden."

KNWU-voorzitter Wintels: 'Wielrennen kan stootje hebben'

Lees het gehele onderzoek in NUsport magazine van maart, dat vanaf vrijdag in de winkels ligt.