LISSABON - De Duitse doelman Oliver Kahn neemt niet voor de financiën deel aan het Europees kampioenschap voetbal in Portugal. "Je moet je geld als prof ergens anders verdienen", liet de aanvoerder van Die Mannschaft laconiek weten.

Over zijn jaarinkomen hoeft Kahn, die dinsdag op de dag van Nederland - Duitsland zijn 35e verjaardag 'viert', zich al jaren geen zorgen te maken. De routinier verdient bij Bayern München een slordige 5 miljoen euro per jaar. Daar komt met allerlei commerciële activiteiten nog eens ongeveer 4 miljoen bij.

De Duitse winstpremie voor de Europese titel, 100.000 euro per speler, steekt daarbij schril af. Het gaat niettemin om de hoogste uitkering die ooit in de historie van de Duitse voetbalbond is afgesproken. Bij plaatsing voor de kwartfinales kunnen de volgelingen van teamchef Völler al rekenen op een bedrag van 35.000 euro elk.

Hoe hoog, of laag, de premies bij Oranje zijn, is niet bekend. "Dat is een interne aangelegenheid", liet een woordvoerder weten. Titelverdediger Frankrijk looft voor zover bekend de hoogste premie uit voor een overwinning in de EK-finale: 320.000 euro. Denemarken, Spanje (beide 307.000 euro), Italië, Portugal (beide .000 euro), Bulgarije, Tsjechië (beide 160.000), Kroatië (130.000), Duitsland (100.000) en Zweden (93.000) volgen op gepaste afstand.

Naast Nederland heeft ook Engeland de EK-premies niet bekendgemaakt. Aanvoerder David Beckham en zijn ploeggenoten eisten aanvankelijk 375.000 euro voor een Europese titel. Ze gingen na een hoog oplopend conflict met de Engelse voetbalbond (FA) uiteindelijk akkoord met een (veel) lager bedrag. Griekenland, Letland, Rusland en Zwitserland hebben de hoogte van de EK-premies nog niet vastgelegd.

De zestien deelnemende landen krijgen voor deelname aan het EK een bedrag van 4,9 miljoen euro van de UEFA. Voor elke zege in de groepsronde keert de Europese voetbalunie 650.000 uit. Een gelijkspel levert 326.000 euro op. De kwalificatie voor de kwartfinales (1,96 miljoen euro) en halve finales (2,61 miljoen euro) beloont de UEFA eveneens fors. Voor de verliezend finalist ligt nog eens 3,92 miljoen euro klaar en voor de winnaar 6,53 miljoen euro.

De UEFA kan al dat geld gemakkelijk betalen. Het EK levert de Europese voetbalunie aan inkomsten een bedrag van 825 miljoen euro op.