ALBUFEIRA - Geïrriteerd over de aanzwellende kritiek op zijnfunctioneren is Dick Advocaat woensdag begonnen aan het laatstedeel van de voorbereiding op de ontmoeting met Duitsland. Eindelijkovertuigd van de beste speelwijze voor het Nederlands elftal heeftde bondscoach nog iets minder dan een week de tijd om zijn formatiemet vleugelspitsen zo goed mogelijk neer te zetten.

Na de conditietraining van eerder op de dag oefende Advocaatwoensdag tijdens de wederom drukbezochte avondtraining in Albufeirahet beoogde strijdplan voor het EK-duel van dinsdag met Duitsland.

Tiental

Tijdens het partijspelletje bedienden Overmars en Van der Meydecentrumspits Van Nistelrooij vanaf de zijkanten. Sneijder, Cocu enDavids vormden het middenveld. Van der Sar, Stam, Bouma en VanBronckhorst completeerden het tiental.

Oranje oefende met tien tegen tien omdat Reiziger en Van derVaart wegens lichte spierklachten rust kregen. De geblesseerdeSeedorf ontbreekt al langer. Hij mist waarschijnlijk het duel metde Duitsers. Het staat overigens nog niet vast dat Advocaat mettwee echte buitenspelers begint. Hij kan de flanken ook met eenvleugelspits en een middenvelder bezetten.

Centrumspitsen

Bij absentie van buitenspelers in vorm was Advocaat bij aanvangvan het trainingskamp nog een groot voorstander van een systeem mettwee centrumspitsen en vier middenvelders. Na de nederlagen tegenBelgië en Ierland wist de bondscoach het zeker.

Aanvoerder Cocu en drie andere internationals kregendinsdagavond tijdens een gesprek van een klein uurtje te horen dathet strijdplan voor de wedstrijd tegen Duitsland vaststaat. "Wekonden ons wel in de visie van Advocaat vinden", aldus de jongsteaanwinst van PSV. "Dat is belangrijk in deze fase."

Robben

Advocaat heeft drie echte vleugelspitsen in zijn selectieopgenomen. Het trio steekt net als bij aanvang van hettrainingskamp in Noordwijk nog steeds niet in grootse vorm. Robbenkent geen twijfels. Hij kan en wil naar eigen zeggen dolgraag hetopeningsduel met de Duitsers als basisspeler beleven. Robbentrainde echter pas woensdagavond voor het eerst met de groep mee.

Van der Meyde snakt ook naar zoveel mogelijk speelminuten. Derechtsbuiten kan nog steeds niet camoufleren dat hij bijInternazionale bijna het hele seizoen vanaf de bank moesttoekijken. Overmars zegt dat hij ook klaar is voor een helewedstrijd. Zijn lichaam is echter niet op twee trainingen per dagberekend.

Twijfels

Advocaat kent als geen ander de vorm van zijn buitenspelers.Toch kent hij geen twijfels meer. "We hebben namelijk bewezen datwe niet met twee centrumspitsen kunnen spelen. Dat is niet erg,want daar zijn oefenwedstrijden voor. Ik heb begrepen dat ik nietsmag proberen. Het zal allemaal wel."

De aanwezigheid van trainers en vele andere deskundigen in deAlgarve werkt slecht op de gemoedrust van Advocaat. Hiddink, VanMarwijk, Koeman en Adriaanse geven tijdens programma's in Portugalallemaal hun mening over Oranje. Columnisten en deskundigen doendat eveneens. Allemaal weten ze het beter. Tot grote ergernis vanAdvocaat die net als zijn assistenten Wouters en Van Lingen hetlidmaatschap van het CBV opzegde. De belangenvereniging voorcoaches betaald voetbal had in de ogen van de bondscoach eerdermoeten optreden toen trainer Adriaanse in een bekendvoetbalweekblad felle kritiek op hem uitte.

Deskundigen

Met zichtbare tegenzin meldde Advocaat zich dan ook bij deeveneens weinig positieve Nederlandse media. "Jullie weten hettoch beter", schamperde hij tot drie keer toe. Voor eenpresentator van een veel bekeken televisieprogramma had hijhelemaal geen tijd. "Vraag het maar aan al die deskundigen in jouwprogramma", aldus Advocaat even voordat hij de spelersbusinstapte.