PORTO - In Porto, de tweede stad van Portugal, is nog weinig te merken van het naderende Europees kampioenschap voetbal. Geen vlaggen in de straten, nauwelijks in Portugese outfit gestoken supporters; eigenlijk geen enkele verwijzing naar een van de grootste sportevenementen ter wereld. Toch is men in Porto trots, want de metro rijdt. Al twee dagen.

De nieuwe ondergrondse is wegens het EK in versneld tempo aangelegd. De compartimenten ruiken nog nieuw en de stations ademen een moderne sfeer uit die eigenlijk niet past bij de architectuur van de rest van Porto. Het metronet is nog niet klaar, maar de vele tienduizenden fans die vanaf dit weekeinde in de stad zullen neerstrijken, kunnen in ieder geval het nieuwe Dragao-stadion bereiken.

FC Porto

In dat stadion wordt volgende week de wedstrijd tussen Duitsland en Nederland gespeeld. Supporters met een kaartje zullen hun ogen uitkijken. Het onderkomen van FC Porto, de winnaar van de Champions League, is prachtig. Vanaf de tribunes kijk je in het dal waar de rivier de Douro doorheen gaat. En het gras is groen, mede te danken aan het Nederlandse bedrijf Dessa, dat de grasmat aanlegde.

Bouwvakkers

Rond het stadion zijn bouwvakkers nog massaal bezig om wat orde in de chaos te scheppen. Stoepen worden bestraat, de parkeergarage is nog niet af en overal ligt nog afval en puin, dat in allerijl moet worden opgeruimd. De wegen naar het stadion zijn weliswaar aangelegd, maar het lijkt een utopie dat de supportersstromen die ongetwijfeld op gang komen, het Dragao daadwerkelijk op de normale manier kunnen bereiken. De toernooiorganisatie waarschuwt de fans niet voor niets om ruim van te voren in de stadions aanwezig te zijn.

Sfeer

Ondanks de nieuwe metro en het fantastische Dragao-stadion lopen de inwoners van Porto niet massaal warm voor het EK. "In Lissabon kun je op straat veel meer proeven van de sfeer", vertelt Marco Oliveira, chef van de plaatselijke VVV. "De organisatie laat Porto een beetje links liggen, de aandacht gaat vooral uit naar Lissabon. Maar dat is altijd al zo geweest. Porto is nu eenmaal niet de hoofdstad van het land." Om er met een lachje aan toe te voegen: "Misschien dat de winst van de Champions League door FC Porto daar verandering in brengt."

Vlaggetje

Op straat verwijst slechts een enkel vlaggetje op een taxi naar het EK. "Ik snap het eigenlijk ook niet helemaal", zegt Oliveira schuchter. "Maar het is wel ongelooflijk. Zelfs in het bureau voor toerisme hebben we geen enkel foldertje om mensen op weg te helpen. Terwijl we vanaf dit weekeinde echt een enorme hoop aan supporters verwachten. Hoe we die de weg moeten wijzen in Porto en Portugal is mij een raadsel. Maar ach, in Lissabon zal het wel heel anders zijn."

Hotels

Voor al die fans is het te hopen dat ze tijdig gereserveerd hebben in de hotels en pensions. "Er is in de Porto en in de omgeving van de stad geen hotelkamer meer te vinden", zegt Oliveira. "Als we hier bellen voor een hotel, beginnen de mensen die achter de receptie werken al te lachen. Er is al wekenlang niets meer te vinden. Voor de campings geldt eigenlijk hetzelfde, al is er in Porto slechts één. Maar ik verwacht dat de campings langs de kust ook vol zullen zitten, al heb ik daar niet echt kijk op."