Dressuuramazone Adelinde Cornelissen heeft zaterdagmiddag op Indoor Brabant de voor de wereldbeker tellende kür gewonnen. Met Jerich Parzival kwam ze tot een score van 85,900 procent.

De combinatie was een dag eerder ook al de sterkste in de Grand Prix. Cornelissen presenteerde in de Brabanthallen haar nieuwe kür, op muziek van Victor Kerkhof.

De finale van de wereldbeker is over ongeveer een maand in Göteborg. Cornelissen, de winnares van 2011 en 2012, verdedigt daar haar titel.

Edward Gal werd met Glock's Undercover tweede. Zijn resultaat zat dicht bij dat van Cornelissen, 85,050. De rest bleef op ruime afstand. Isabell Werth uit Duitsland werd met Don Johnson derde, met 79,475.

Salinero

Dressuuramazone Anky van Grunsven is zaterdagmiddag voor de laatste keer met Salinero in de piste verschenen. Nog eenmaal reed ze in Den Bosch met haar legendarische paard de kür, langs de kant 'live' begeleid door Wibi Soerjadi.

''De laatste keer'', zei Van Grunsven, enigszins emotioneel. ''Ik weet het, hij weet het.'' De laatste wedstrijd van Salinero was vorig jaar bij de Olympische Spelen van Londen, waar met de equipe brons werd gehaald.

Van Grunsven werd met Salinero twee keer olympisch kampioene, behaalde een wereldtitel en won Europese kampioenschappen.