ALBUFEIRA - Het Nederlands elftal begint dinsdag in de eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap tegen Duitsland met vleugelspitsen. Dick Advocaat heeft dat tijdens een gesprek met vier internationals besloten. De bondscoach wilde eigenlijk met vier middenvelders en twee centrumspitsen beginnen. Na de verloren oefeninterlands tegen België en Ierland zag hij daar toch maar van af.

"Jullie moeten je niet te veel van dat gesprek voorstellen", vertelde de geïrriteerde Advocaat woensdag na de ochtendtraining. "Het was geen discussie of zo hoor. Het was een monoloog. Of ik met een diepe en een minder diepe vleugelspits ga spelen? Let deze week tijdens de training maar op."

Advocaat heeft de beschikking over drie vleugelspitsen. Robben is bijna fit, Van der Meyde klaagde woensdag een beetje over zijn hamstring en Overmars kan maar één keer per dag trainen. "Toch denk ik dat deze ploeg het beste met buitenspelers presteert", aldus de bondscoach. "Maar tijdens oefenwedstrijden heb ik ook andere dingen geprobeerd. Daar zijn die duels ook voor. Maar dat mag geloof ik niet meer als ik iedereen mag geloven."

Advocaat

Advocaat wilde niet zeggen welke spelers hij voor het gesprek heeft uitgenodigd. "Dat zoeken jullie maar bij de spelers uit", aldus de oefenmeester tegen de verzamelde Nederlandse media. Aanvoerder Phillip Cocu was een van de vier internationals. "Het gesprek duurde zo'n drie kwartier. We zaten op één lijn. Dat is belangrijk in deze fase."

Verdediger Jaap Stam was niet bij het gesprek.