LONDEN - De Nederlandse toptennissers zijn aarzelendbegonnen aan de internationale grastoernooien. In het LondenseQueens wist Sjeng Schalken zich nog wel te plaatsen voor de derderonde. Raemon Sluiter overleefde de eerste ronde in Engeland niet.Ook Martin Verkerk sneuvelde in Halle bij zijn eerste optreden.

Schalken rekende op Queens af met de Zuid-Afrikaansekwalificatiespeler Wesley Whitehouse. De Limburger zegevierde intwee sets: 7-6 6-3. Hij liet vorige maand Roland Garros schietenwegens een virusinfectie.

Sluiter

De Tsjech Radek Stepanek versloeg Sluiter in de tiebreak van dederde set: 3-6 6-1 7-6 (tiebreak 7-5). Sluiter haalde onlangs dederde ronde van Roland Garros op gravel. Queens, waar maandag Johnvan Lottum al struikelde, is de eerste van twee voorbereidingen opWimbledon. Volgende week is het Ordina Open in Rosmalen. De AllEngland Championships beginnen op 21 juni.

Verkerk, als vierde geplaatst, verloor in de eerste ronde van deongeplaatste Spanjaard Fernando Verdasco. Hij ging in twee setsonderuit: 7-5 7-5.

Agassi

Andre Agassi moest opnieuw langer wachten op de achthonderdstezege in zijn professionele tenniscarrière. De Amerikaan verloor inhet toernooi van Queens in de eerste ronde van de Rus Igor Andreev,een debutant op gras: 6-4 6-7 6-7.

Het was bovendien al zijn derde nederlaag op rij. Dat is hemsinds 1997 niet meer overkomen. Agassi staat door dezetegenvallende resultaten al sinds maart op 799 gewonnen partijen.Die waren in totaal goed voor 58 titels, waaronder alle grandslamsten minste eenmaal.

Verrassing

De Welshman Ian Flanagan zorgde dinsdag eveneens voor eenverrassing in Londen. De nummer 866 van de wereldranglijstovermeesterde de Australiër Mark Philippoussis in twee sets: 7-6-6. Daarmee verstoorde de 22-jarige nieuwkomer de voorbereidingvan zijn befaamde tegenstander op Wimbledon, waar hij vorig jaar definale haalde.

Flanagan verdiende met zijn triomf op Queens ongeveer 5000 euro,bijna evenveel als hij in de voorgaande vier jaar van zijnprofessionele loopbaan bijeen sloeg.