BREDA - Spaar Select heeft ontslag aangevraagd voor Peter Mueller. De leiding van de schaatsploeg wil het contract met de Amerikaanse coach per direct ontbinden. Tijdens de evaluatie met de teamleden bleek dat er onvoldoende vertrouwen in de trainer bestond. Mueller was nog in bezit van een verbintenis tot en met de Olympische Spelen van Turijn in 2006.

Zijn echtgenote Marianne Timmer blijft bij de ploeg. Zij heeft nog een contract voor twee seizoenen. "En dat dien ik uit. Ik heb bij de ploeg een evaluatie gehad en die was voor mij best positief. Natuurlijk had ik het liever anders gezien, maar als het de beste keus is voor de ploeg om afscheid van Peter te nemen, moet dat maar zo zijn."

Gescheiden

Timmer zal straks moeten laveren tussen haar echtgenoot en een nieuwe trainer. "Toch denk ik dat dat best kan. Ik moet werk en privé gewoon gescheiden houden." Mueller reageerde dinsdag teleurgesteld op het nieuws. "Ik begrijp het niet, volgens mij heb ik altijd goed werk afgeleverd en zijn de resultaten over het algemeen goed geweest."

Olympische Spelen

De teamleiding ziet dat anders. Het afgelopen seizoen viel tegen. Bij de Olympische Spelen in Salt Lake City was er slechts een zilveren medaille (Gianni Romme op de 10 kilometer), terwijl op meer was gerekend. Bij geen enkel groot titeltoernooi eindigde verder een schaats(st)er van Spaar Select op het podium.

Teamleiding

De teamleiding wil niet dieper ingaan op de ontslagaanvraag, maar duidelijk is wel dat de schaatsers tijdens de evaluatiegesprekken niet positief zijn geweest over hun trainer. Al tijdens dit seizoen werd openlijk getwijfeld aan de trainingsschema's van Mueller. De schaatsers zijn dinsdag de mond gesnoerd. "We hebben sinds vandaag een spreekverbod", mocht Gianni Romme nog net kwijt.

Orie

De komende weken zal de ploegleiding gesprekken voeren met kandidaat-trainers. Jac Orie, afgelopen seizoen assistent van Geert Kuiper van TVM, is een van de personen die is benaderd. Zelf heeft Orie wel interesse om Mueller op te volgen. "Een mooie uitdaging. Ik heb al een gesprek gehad, volgende week moet ik een telefoontje krijgen. Dan hoor ik meer."

Orie zou voor het eerst zelfstandig voor een groep staan, maar ziet er niet tegenop om een grote groep van minstens zeven schaatsers te begeleiden. "Het zijn allemaal volwassen mensen, dat lijkt me geen probleem. En ik zal natuurlijk een begeleidingsteam moeten samenstellen."

Orie ziet evenmin moeilijkheden in de samenwerking met Timmer, die op de achtergrond haar echtgenoot heeft. "Daarover zouden goede afspraken gemaakt moeten worden."

Omdat de aflopende contracten met Bas Brusche, Helen van Goozen, Sergei Tsibenko en Sergei Klevtsjenja niet verlengd worden, vormen vooralsnog Romme, Timmer, Erben Wennemars, Marja Vis, Mark Tuitert, Jakko Jan Leeuwangh en Annamarie Thomas het voltallige team.

Mueller

De 47-jarige Mueller werkte sinds maart 1999 bij Spaar Select. Op dat moment nam de ploeg hem over van de KNSB, waar hij sinds als bondscoach van de sprintploeg werkte. Voordat hij bij de schaatsbond in dienst kwam, was hij bondscoach van Frankrijk.

Daarvoor trainde hij onder anderen de olympisch kampioenen Bonnie Blair en Dan Jansen uit de Verenigde Staten. In zijn eigen loopbaan won Mueller in 1976 in Innsbruck olympisch goud, op de 1000 meter.