ZEIST - Met klem heeft de KNVB de professionele voetbalclubs dinsdag geadviseerd de salariskosten terug te dringen. Directeur betaald voetbal Henk Kesler deed dat tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de financieel deskundigen van de verenigingen.

Vorige week werd bekend dat de 36 bvo's gezamenlijk goed waren voor een verlies van ruim 26 miljoen euro in het afgelopen seizoen. De pijn doet zich het hardst voelen in de onderste regionen van de eredivisie en de bovenste van de afdeling daaronder. Namen wilde niemand noemen.

Het totale nettoverlies bedroeg 28,7 miljoen euro. Met aftrek van de transferopbrengst bleef daarvan nog de genoemde 26 miljoen over. Het verhaal dat spelersverkopen veel zo niet alles compenseren, gaat derhalve niet langer op.

Kesler

Kesler had uitgerekend dat de eredivieclubs (zonder Ajax, Feyenoord en PSV) 17 procent op de salarissen moeten korten om op nul uit te komen. Voor de eerste divisie bedroeg het percentage 6. Eenvoudig is dat niet. Veel spelers hebben langlopende verbintenissen.

Strenger

De KNVB heeft inmiddels besloten dat de licentiecommissie de richtlijnen strikter gaat hanteren. Tot nu toe nam de instantie vaak genoegen met 'aannames'. Clubs gingen er vanuit dat er nog wel een hoofdsponsor kwam. Of dat er een speler voor vele miljoenen verkocht zou worden. Gedeeltelijk op basis daarvan kreeg Vitesse voor dit seizoen een licentie.

Zo simpel gaat het nu niet meer. Kesler: "De afgelopen jaren kwamen de verwachtingen altijd wel uit. Dat is niet meer zo. Voor volgend seizoen zitten geloof ik nog twaalf clubs zonder shirtsponsor. De tijd dat buitenlandse clubs gigantische bedragen voor onze voetballers neertelden zijn ook voorbij."

Daarnaast wil de KNVB ook overgaan tot een tussentijdse peiling van de boeken, in januari. Dit vereist een reglementswijziging, waarvoor de algemene vergadering nog toestemming moet geven.

Eerste Divisie

Bij de Coöperatie Eerste Divisie leven al plannen voor ingrijpende maatregelen. Gedacht wordt aan een salarisplafond, afhankelijk van de omzet van de club. Ook zouden clubs niet meer in aanmerking kunnen komen voor bijvoorbeeld deelneming aan nacompetitie, wanneer de gemaakte aanspraken/beloftes niet worden nagekomen.

Deze maanden bepaalt de commissie welk clubs in aanmerking komen voor een licentie. Kesler durfde geen voorspelling te doen over het aantal afvallers, nu de regels worden aangescherpt. "Er kan zich nog ergens een grote sponsor melden. Of een buitenlandse overname aankondigen."