Chris Froome heeft zaterdag de vierde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Britse coureur van Sky kwam na 173 kilometer fietsen alleen boven op de Prati di Tivo, het dak van de Italiaanse rittenkoers.

Froome had een voorsprong van vijf seconden op de Italiaan Mauro Santambrogio, die zijn landgenoot Vicenzo Nibali nipt voor bleef.

De Pool Michal Kwiatkowski van Omega Pharma-QuickStep eindigde als vierde en is de nieuwe leider in de rittenkoers. 

De Pool nam de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Mark Cavendish van Omega Pharma-Quick Step. Hij verdedigt zondag in de vijfde etappe een voorsprong van vier seconden op Froome.

Wout Poels was zaterdag met de achtste plaats de beste Nederlander. De Limburger maakte lang deel uit van de kopgroep maar moest uiteindelijk 43 seconden toegeven op winnaar Froome, die zijn krachten goed verdeelde in de slotklim.

Contador

Alberto Contador probeerde in de laatste kilometers tot drie keer toe te ontsnappen uit de kopgroep.

De Spanjaard werd echter steeds weer bijgehaald en moest vervolgens het antwoord schuldig blijven op de beslissende demarrage van Froome. Contador finishte uiteindelijk als zesde, op vijftien seconden van de Britse ritwinnaar.

Blanco-renners

De belangrijkste troeven van de Blanco-ploeg stelden teleur. Tom Jelte Slagter moest ruim drie minuten toegeven en eindigde als 29e.

Bauke Mollema finishte op ruim zes minuten als 43e.