EINDHOVEN - Co Adriaanse weigert bondscoach Dick Advocaat zijn excuses aan te bieden voor recente uitlatingen in voetbalweekblad VI. Het bestuur van Coaches Betaald Voetbal stelde die eis aan de trainer van AZ. Als reactie zegde de Amsterdammer dinsdag zijn lidmaatschap op.

Zeven dagen gaf het bestuur van de CBV Adriaanse om zijn overtreding van de gedragscode van de vereniging goed te maken. In het bewuste interview zei de voormalige trainer van Ajax onder meer: "Met Dick Advocaat win je geen EK."

Kwaliteit

Hierdoor wordt de kwaliteit van de bondscoach in twijfel getrokken en diens functioneren gecompliceerder, vindt het bestuur van de CBV, dat maatregelen tegen Adriaanse aankondigde indien hij niet zou voldoen aan de gestelde eis.

Adriaanse, die in het verleden ook kritiek op toenmalig bondscoach Frank Rijkaard ventileerde, peinst er niet over zijn uitspraken terug te nemen of af te zwakken. "Ik blijf volledig achter mijn uitspraken staan", zegt hij op de internetsite van zijn club AZ.

Mening

"Het zijn goed bedoelde opmerkingen, in belang van het Nederlandse voetbal. Net zoals zestien miljoen andere Nederlanders heb ik het recht mijn mening te uiten. Ik wil desgevraagd altijd mijn mening kunnen en mogen geven. Als dat als 'vakbroeder' niet mogelijk is, moet ik mezelf sterk afvragen of ik wel bij een vakbond thuis hoor. Blijkbaar dus niet. Vandaar dat ik besloten heb per direct uit de CBV te stappen."