PARIJS - Atlete Marie-José Perec stopt definitief met atletiek. Voor de tv-camera van TF1 maakte de drievoudig olympisch kampioene maandag haar besluit bekend.

De 36-jarige Française had al sinds juli 2000 geen wedstrijd meer gelopen. Ze gaf maandag aan dat ze haar besluit eigenlijk al acht maanden geleden had genomen. De tussenliggende periode had ze gebruikt om te wennen aan een leven zonder sport.

Perec won bij de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona goud op de 400 meter. Vier jaar later voegde ze er in Atlanta de 'dubbel' op de 200 en 400 meter aan toe. "Zelf moet ik ook lachen om de mededeling dat ik er mee stop. Maar het is echt zo. Het zijn mooie jaren geweest", sprak ze maandagavond.

Perec

Perec zou vier jaar geleden ook nog meedoen aan de Olympische Spelen in Sydney, maar vloog kort voor aanvang terug. Naar eigen zeggen omdat ze last had van een stalker. Nu gaf ze aan dat de vijandigheid in Australië haar deed besluiten op het laatste moment weg te gaan. Perec moest het in Sydney gaan opnemen tegen de Australische lieveling Cathy Freeman.

"Ik dacht me in Sydney voor te bereiden op een wedstrijd over meter, maar ik moest het opnemen tegen een heel land. Er was zoveel agressiviteit in mijn richting. Dat is me teveel geworden. Maar ik ging er niet vanuit dat mijn loopbaan voorbij zou zijn."