EINDHOVEN - Zijn gevoel heeft Phillip Cocu teruggeleid naar PSV. Negen jaar na zijn eerste contract bij PSV zette de aanvoerder van Nederlands elftal maandag zijn handtekening onder een tweejarige verbintenis bij de Eindhovense club.

"Ik heb een goed gevoel bij deze beslissing", zei de 33-jarige middenvelder een dag voor vertrek naar het Europees kampioenschap in Portugal. "Ik hoop in Eindhoven iets moois neer te zetten." Bij zijn terugkeer naar Nederland hebben voor Cocu de sociale contacten ook een rol gespeeld. Doorslaggevend was dat aspect echter niet. Wel belangrijk waren de ambitieuze plannen die coach Guus Hiddink heeft met PSV.

Cocu

Van 1995 tot en met medio 1998 speelde Cocu al voor PSV. Hij maakte toentertijd de overstap van Vitesse naar Eindhoven. De Arnhemmers haalden hem van AZ, waar hij 18-jarige leeftijd zijn profcarrière begon. Toenmalige coach Dick Advocaat haalde hem naar Eindhoven waar hij in 97 competitieduels 31 keer scoorde.

Barcelona

In 1998 verhuisde Cocu naar Barcelona. Hij speelde daar onder anderen onder Louis van Gaal. Na zes seizoenen, waarin hij ook 31 treffers maakte, kon hij het met de Spaanse club niet eens worden over een nieuwe verbintenis. Er sprak in zijn ogen te weinig waardering van het aanbod uit. Cocu stond ook in de belangstelling van Engelse clubs, maar koos voor een terugkeer naar Nederland.

Scheidend voorzitter Harry van Raaij kon daarom op de valreep toch nog een mooie aankoop presenteren. Eerder haakte Robin van Persie af. Hij koos voor Arsenal. De preses sprak over de terugkeer van de verloren zoon. "Zes jaar geleden toen hij naar Barcelona vertrok hebben we een afspraak gemaakt. Als hij daar was uitgevoetbald, zou hij met PSV praten. Die belofte is hij nagekomen", aldus Van Raaij.

Hiddink

Ook Hiddink toonde zich tevreden. Hij noemde Cocu een aanwinst voor het team. "Hij gaat een van de hoofdrollen spelen. Hij is superfit, zowel van lichaam als van geest. Het is voor het team erg belangrijk dat er ervaren jongens inzitten, zoals Cocu." Hiddink benadrukte dat hij nog meer spelers wil halen. "Het zal niet bij Cocu blijven." Namen noemde hij echter niet.