PSV heeft zich zaterdag met een benauwde zege op VVV-Venlo gehandhaafd aan kop van de eredivisie. De ploeg van trainer Dick Advocaat, met afstand de meest trefzekere van Nederland, wist zich met grote moeite te ontdoen van de Limburgers: 2-0.

De supporters van PSV veerden na de vroege treffer van Memphis Depay alleen op toen Ola Toivonen zijn rentree maakte. Vlak voor tijd zorgde Mark van Bommel voor opluchting in het Philips Stadion.
Een monsterscore leek in de maak toen PSV al na amper drie minuten op voorsprong stond. Depay, het groeibriljantje van de Eindhovenaren die onder Advocaat nauwelijks kansen krijgt, bekroonde zijn basisplaats met een doelpunt.

De negentienjarige aanvaller was het eindstation van een vloeiende aanval via Georginio Wijnaldum en Jürgen Locadia: 1-0.

1913e duel

De Eindhovense supporters gingen er eens lekker voor zitten. Zij rekenden er op dat PSV van zijn 1913e eredivisieduel, bijzonder vanwege het feit dat de club in 1913 is opgericht, een echte feestwedstrijd zou maken.

VVV was echter niet bereid mee te werken aan een galavoorstelling. De bezoekers uit Venlo hielden de ruimtes klein en gokten op de counter. Het doorgaans zo makkelijk scorende PSV had heel veel moeite om openingen te vinden in de Limburgse defensie.

Locadia, de spits die zijn ploeg woensdag bij PEC Zwolle met drie doelpunten naar de bekerfinale schoot, bleef onzichtbaar in de punt van de aanval.

Advocaat kon niet beschikken over zijn zieke spits Tim Matavz en de geschorsten Kevin Strootman en Jeremain Lens. Die laatste mist nog twee wedstrijden vanwege de schorsing die hij kreeg voor zijn agressieve gedrag na de verloren topper vorige week tegen Feyenoord.

Toivonen

Advocaat vond het na een uur met nauwelijks uitgespeelde kansen tijd om Ola Toivonen in de ploeg te brengen.

De Zweedse schaduwspits had vijf maanden aan de kant gestaan met een zware hamstringblessure. Hoewel Wijnaldum na de winterstop regelmatig het net weet te vinden, heeft hij Toivonen als nummer tien niet doen vergeten.

Het Philips Stadion ging dan ook uit zijn dak toen Toivonen in de 59e minuut zijn langverwachte rentree maakte. De Zweed zag hoe Van Bommel in de laatste minuut voor de beslissing zorgde: 2-0.