Jorrit Bergsma en Bob de Jong treffen elkaar vrijdag bij wereldbekerwedstrijden in Erfurt in de zesde en laatste rit van de 10.000 meter. 

Bergsma is leider in het klassement met 320 punten.

De Jong staat derde met 280 punten. Omdat nummer twee, Sven Kramer met 300 punten, niet rijdt in Duitsland, zijn BAM-ploeggenoten Bergsma en De Jong aan elkaar gekoppeld.

Ted-Jan Bloemen en Rob Hadders zijn de andere Nederlandse schaatsers die vrijdag in actie komen op de langste afstand.

In Erfurt staat de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen op het programma. Volgende week is de wereldbekerfinale in Heerenveen.

Kramer

Kramer wil na het door hem gewonnen WK allround in Hamar zijn lichaam niet te veel belasten. Na overleg met de staf van TVM besloot hij daarom van de tien kilometer in Erfurt af te zien.

Hij kwam dit seizoen in het WB-circuit nog niet in actie op deze afstand. Kramer hoopt op die afstand voor de WK afstanden in maart in Sotsji daarom op een aanwijsplek van schaatsbond KNSB. De BAM-ploeg van coach Jillert Anema vindt dat Kramer daar niet zomaar recht op heeft.

Dames

Diane Valkenburg is op de 5000 meter gekoppeld aan Claudia Pechstein. De Nederlandse en de Duitse nemen het tegen elkaar op in de vijfde rit, de voorlaatste.

In de rit daarvoor strijdt Marije Joling tegen de Russische Olga Graf. Linda de Vries en Masako Hozumi uit Japan rijden in rit twee tegen elkaar, nadat Annouk van der Weijden en Yevgeniya Dmitriyeva in de vijf kilometer geopend hebben.

In de B-groep rijdt Rixt Meijer in de achtste rit tegen de Koreaanse Do-Yeong Park.

500 meter

De dames rijden vrijdag eveneens een 500 meter. Marrit Leenstra is daar in rit drie de eerste Nederlandse die op de baan verschijnt.

Zij rijdt tegen Yekaterina Malysheva uit Rusland. Thijsje Oenema en de Tsjechische Karolina Erbanová bestrijden elkaar in rit zeven, Laurine van Riessen moet een rit later af zien te rekenen met de Russische Olga Fatkulina en Margot Boer sprint in de negende en voorlaatste rit tegen Beixing Wang uit China.

Ook de B-groep kent een Nederlandse deelneemster. Anice Das treft in rit acht ook een Chinese, in dit geval Shuai Qi.

Bekijk de volledige loting