Rabobank-topman Piet Moerland voelt zich 'bekocht, misleid en voor de gek gehouden' door de dopingschandalen die over de Rabobankploeg naar buiten komen. 

Dat zegt hij donderdag tegen de NOS. "We zijn er met de beste bedoelingen aan begonnen in 1996. We wisten dat er dingen gebeurden die niet mochten, maar wij zouden het anders doen."

De laatste weken zijn er vrijwel dagelijks nieuwe onthullingen over de Raboploeg. "Het lijkt wel dat het bijna iedereen was", verzucht Moerland.

Onbegrijpelijk

"De een na de ander komt en wat het komt er nog meer? Het is onbegrijpelijk." Moerland stelt dan ook vast dat Rabobank er niet in is geslaagd het wielrennen te veranderen.

"Wij zouden er artsen bij betrekken, medische staf, opleidingsprogramma's voor de jeugd en een zerotolerancebeleid."

Verziekt

De top van Rabobank wist niets van het dopinggebruik binnen de ploeg, bezweert Moerland. "Dat kan ik hier echt stellen. Daarom kan ik ook die grote woorden die ik net gebruikte herhalen. We voelen ons bekocht, misleid en voor de gek gehouden."

De beslissing om met sponsoring te stoppen was niet makkelijk, meldt de bestuursvoorzitter. "Maar na dat USADA-rapport zaten we als bestuur bij elkaar en waren we het allemaal tot dezelfde slotsom gekomen: hier gaan wij niet mee door. Dat kan niet, het is verziekt."