Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Michael Boogerd

Boogerd betaalde 17.000 euro aan dopingleverancier

Michael Boogerd heeft in 2006 en 2007 bijna zeventienduizend euro overgemaakt naar de Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner. Dat blijkt uit vier facturen en twee bankafschriften die NRC Handelsblad donderdag gepubliceerd heeft.
Door NUsport

De krant heeft één van de nota's op de site staan. Boogerd bevestigt tegenover de NOS het bestaan van de facturen. Hij wil verder niet op de zaak ingaan.

Matschiner liet woensdag al aan de Volkskrant weten dat Raborenners Thomas Dekker en Michael Rasmussen klant bij hem waren.

Ook Boogerd noemde hij bij naam, maar de Oostenrijker is van mening dat de Nederlandse ex-wielrenner zelf open kaart moet spelen over zijn dopingverleden.

Tegenover NRC bevestigde Matschiner wel dat de facturen afkomstig waren van Boogerd. "Ik kan daar moeilijk over liegen. Mijn naam, en de naam van mijn bedrijf staan er op."

Vitaminen

Boogerd zei in december in NRC dat hij Matschiner betaalde voor vitaminen. "Ik denk dat je heel veel vitaminen kunt kopen voor 17.000 euro", reageert de Oostenrijker.

Matschiner stuurde rekeningen naar meer oud-sporters, zo laat hij weten. "Dat deed ik ook als ik bloed had afgenomen, of als ik verboden middelen had verkocht."

"Maar ik schreef natuurlijk niet 'doping' op de nota's. Ik schreef 'lactaattest', 'voedingsmiddelen'. Als ik 'trainingsplan' schreef, dan ging het in werkelijkheid om een innameplan voor doping."

Bloeddoping

Uit het verhaal in de Volkskrant bleek ook dat de Rabokopmannen in de Tour de France van 2005, 2006 en 2007 bloeddoping gebruikten.

Boogerd heeft het gebruik van verboden middelen altijd ontkend. Hij zegt zijn verhaal te willen doen bij de commissie-Sorgdrager, die onderzoek doet naar de dopingcultuur in Nederland.


Lees meer over:

Michael Boogerd

Aanbevolen artikelen