De wielrenunie KNWU wil door nieuw leven in te blazen in de medische commissie tot heldere standpunten komen over tal van ethische zaken.

In de commissie, die vorig jaar al één keer bij elkaar kwam, hebben onder anderen bondscoach Johan Lammerts en filosoof Bas Haring zitting, zo bevestigde technisch directeur Thorwald Veneberg donderdag naar aanleiding van een artikel in AD Sportwereld.

''De medische commissie leidde een slapend bestaan. Als er een vraag kwam raadpleegden we sportarts Hans Smid, maar vaak betrof het ook ethische kwesties", aldus Veneberg.

"Moet je bij jonge renners extra vitaminegebruik stimuleren? Wat is ons standpunt over operaties aan de liesslagader om beter te kunnen fietsen? Over dat soort zaken praten we in een soort denktank."

Doping

Uiteraard blijft de dopingproblematiek niet onbesproken, maar het kan ook over heel andere zaken gaan.

''Moet de KNWU bijvoorbeeld bij criteriums nog wel een officiële jury afvaardigen, of bij zesdaagsen? Hoe staan we tegenover deelname van vrouwen aan mannenwedstrijden? Het zijn allemaal zaken die we willen bespreken'', aldus Veneberg.

Hij is zelf een van de zeven commissieleden. Haring is daarin de verrassende naam. ''Maar hij is wielerminded en kijkt vanuit een heel andere hoek tegen zaken aan.''